Wylre-Slenaken
Battice
Clermont
Alken

Wandeling bij De Wellense Bokkerijders te Alken op zaterdag 25 januari 2020.

Vandaag goed wandelweer, maar slecht voor het nemen van leuke foto`s. Een dichte mistsluier hing over het landschap. Soms zo dicht, dat de weg nauwelijks te onderscheiden was. In combinatie met vaak eentonige veld wegen, was het niet de mooiste tocht, die ik maakte; maar zoals ik zo vaak zeg: we mogen blij zijn, dat er nog enthousiaste clubs zijn, die het wandelen mogelijk maken. Na een rit over de Belgische snel wegen, kwam ik om 7.00 uur aan in hun startlokaal. Dit, duidelijk, pas gebouwde, moderne centrum, zag er gelikt uit. Deze gebouwen zie je in Vlaanderen vaker; zouden wij hier in Nederland iets verkeerd doen?? In ieder geval was het prima in orde en kon ik na een knapperig broodje aan hun tocht beginnen. Het eerste deel van de route liep door de buitenwijk van St. Joris. Later doken we het bos in en wandelden verder naar de eerste pauze in Korstenbos. Dit plaatsje heeft voor vele mensen een speciale betekenis.

In de 16e eeuw was de streek tussen Hasselt en St. Truiden berucht om de vele struikrovers. Een jonkvrouw Elisabeth van Oeteren plaatste in een eik het beeld van Maria; dit om de reizigers te beschermen tegen al dat gespuis. In 1639 werd er een kapel gebouwd, die later resulteerde in de kerk van Korstenbos. Men startte met de bouw omstreeks 1641 en werd naar een ontwerp van Franciscaan Nicolaas Ray ontworpen. De barokke stijl vind je terug in de kerk. De toren is een echte blikvanger en dat was in die tijd een markant baken , want de bedevaartgangers kwamen van heinde en ver en zelfs nu weten vele gelovigen Maria te eren in deze prachtige Basiliek. Deze titel kreeg ze in 1936 van de toenmalige Paus Pius XI; de Basilica Minor. Nu wordt de kerk bediend door de Norbertijnen van de Abdij van Averbode. Na de pauze volgde een lus van de 20 km. naar het Domein van Nieuwenhoven. Een domein , dat zoals zovele Domeinen in Vlaanderen wordt gekoesterd; niet alleen om zijn natuur waarde, maar ook als recreatieve uitvalsbasis voor de drukke stedeling. In dat Domein een speeltuin, Fructuarium en Bijenstal, vetweide, biologische waterzuivering, een hondenweide en de Nieuwenhoven winning. In de directe nabijheid een fraai kasteel. We liepen maar gedeeltelijk door dit mooie Domein. Via een kasseien weg wandelden we terug naar de rust in Korstenbos. Van hier uit de retour door Kozen langs de autoweg naar de start te St. Joris. De zaal zat vol en de temperatuur nodigde niet uit tot een langdurig verblijf in de zaal.

Wellense Bokkerijders; een mooie tocht door het land van Bokkerijders en bedevaartgangers. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Alken