Malmedy
Ans (Luik)
Ivoz
Grathem

Wandeling bij Savate Alleuroise te Ans op zaterdag, 16 juni 2018.

Bij deze club was ik door omstandigheden al lang niet meer te gast geweest. De hernieuwde kennismaking was achteraf een heerlijk weerzien met een tocht om U tegen te zeggen. Je weet, dat je in de streek van de Maas vaker moet klimmen, maar deze keer was het wel erg “dur”, zoals de Walen dat zeggen. Vanaf het begin tot het eind was het peentjes zweten geblazen; gelukkig liet de “koperen ploert” zich niet al te vaak zien; de temperatuur was daarentegen behoorlijk hoog. De ongelijke en hobbelige straten deden de rest. Vanuit hun perfecte locatie, de sporthal Henriette Brenu, vertrok ik om 7 uur voor een tocht, die mij nog lang zal heugen; dit bedoel ik in positieve zin.

Meteen na enkele straten van Ans te zijn doorgelopen, bogen we af naar een Ravel Ligne 210 richting St. Nicolas. Deze vroegere spoorverbindingen, worden in België dankbaar gebruikt voor allerlei recreatieve doeleinden; wandelen bijvoorbeeld. In Glain wordt een enorm nieuw ziekenhuis uit de grond gestampt; diverse kleine, verouderde ziekenhuizen hebben er samen de schouders onder gezet; over 2 jaar moet de bouw klaar zijn; aldus een Waalse wandelvriend. De eerste rust in een voormalige school van Glain, nu een club des Pensionnés, werd snel aangedaan; we hadden nog wat voor de boeg en de “machine” kwam net op stoom. Na een lus van de 30 km., even na deze rust, zouden we nogmaals deze locatie ,aandoen. Dit traject volgde lange tijd het spoor langs Saint Laurent. Via Burenville kwamen we weer in die eerste controle terecht. Opvallend was de overheersende geur van Jasmijn, Linden en Liguster struiken en bomen, die de benzine dampen van Luik volledig maskeerden. Vanuit deze pauze plaats daalden we af naar het centrum van Luik.

Er is veel verbeterd in Luik, maar de buitenwijken kunnen wel een “verfje” gebruiken. In het centrum van Luik, vergaap je je aan diverse prachtige historische gebouwen; daar ikzelf niet zo`n Luik kenner ben, laat ik dit gedeelte over aan de echte kenners. In een zo`n historisch oud gebouw, konden we even uitpuffen; helaas kwamen we niet verder dan de entrée. Dit gebouw huisvestte een school voor het hotelwezen. De lus van de 21 en 30 km. voerde ons richting Coronmeuse. Een parkoers, dat een tijdlang de spoorlijn volgde, daarna afboog en langs de boorden van de Maas retour liep. Wederom die heerlijke geur van diverse bloeiende planten en struiken. Verder een mooi uitzicht op de woonboten langs de oever. Nogmaals een rust in dat prachtige gebouw. De retour bergop naar Ans verliep niet zonder een hinderlijke blessure; juist nu alles van de beenspieren werd verlangd blokkeerde de linker bilspier en moest ik al strompelend naar boven. Boven gekomen op vlak en dalend terrein ging het een stuk beter en kon ik de laatste lootjes volbrengen. In de grote zaal werd al stevig gebufferd en stroomde de bierkraan rijkelijk. Nog even de afstempeling en dan naar ons stulpje aan geul.

Savate Alleuroise; een geweldig uitdagende wandeling met Luik in de hoofdrol. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Ans (Luik)