Roggel
Soumagne
Pepinster
Malmedy

Wandeling bij wandelclub Savate Alleuroise Ans op zaterdag, 31 augustus 2019.

Ans ligt  aan de westkant van Luik en ligt ingeklemd tussen de snelwegen naar Rocourt en Alleur. Een druk en dicht bevolkt gebied, waar je toch verrassend wat paadjes vindt, die tussen al die bebouwing door sluipen. En ook stukken met wat bosschages, die wat groen in die “steen woestijn” brengen. Interessant is altijd de manier, waarop  men in dit druk gebied gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

De zaal, verstopt achter de bebouwing in Ans, was rond het ochtendgloren, nog maagdelijk leeg. Langzamerhand druppelden de eerste wandelaars binnen en vlogen de broodjes over de toonbank. Met een begin temperatuur van 10 graden, was het even wennen met de jas aan. Die kon gelukkig tegen het middaguur uit, want de thermometer gaf al gauw een 29 graden aan. Het was tijdens de wandeling ook moeilijk om je te oriënteren naar welk deel van de stad we wandelden. Door dat labyrint van straten wist je pas bij het verlaten van een stadsdeel waar je ongeveer uithing. Na een korte rust, volgden we een lange Ravel; deze paden, aangelegd naast of op oude spoor tracés, lopen meestal kaarsrecht naar een ander deel van een voorstad of dorpje. Je ervaart dat zonder het gebied te kort te doen, als saai. Het eerste stuk van de Ravel, liet ons kennismaken met een uitgestrekt landbouwgebied; de vruchten waren van het veld; de nieuwe voorbewerkte gronden, ingezaaid met wintergewassen. Die Ravels zijn niet alleen geschikt als fiets en wandelpaden, ze verbinden de uitgestrekte akkers.

In de eerste controle, na een kleine 4,5 km., was het zaak om voor de komende lus van dik 7 km. de nodige “proviand in te slaan”. De lus door het centrum van Liers, liet ons zowel oude als nieuwe bebouwing zien; frappant, hoe men stelselmatig het oude met het nieuwe verbindt. De oude boerderijen worden gerestaureerd, met vaker een uitbouw, die aan de oude stijl geen afbreuk doet. Na die flinke lus tijd om even op adem te komen. Die kaarsrechte Ravels lijken de afstand twee maal zo lang te maken. De retour, helaas wederom over zo`n prachtig rechtdoor rechtaan Ravel, lag gelukkig in de schaduw. Het zonnetje begon stevig huis te houden en klom naar de 30 graden. De stad Luik is niet ver weg; hele gedeelten van de tocht liepen over het grondgebied van Luik. De 30km. route deed de Citadel van Luik aan. We waren in ieder geval kort in de buurt; met al die voorsteden, merk je bijna niet waar je precies uithangt.

Savate Alleuroise Ans; een mooie tocht door en rond Ans. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Ans