Malmedy
Ans (Luik)
Ivoz
Grathem

Wandeling bij Marcheurs du Geer Bassenge op zaterdag, 12 mei 2018.

Vorige week hebben we even mogen ruiken aan de prachtige omgeving rond de Geer, nu echt helemaal in de streek, die niet voor niets de Vallei van de “bloeiende” Geer heet, met zijn Meidoornhagen en wilde bloemen. Het was net een bezoek aan een bloemenwinkel met tal van planten, die nu een geur verspreiden die kan concurreren met de duurste Chanel. Jammer van hun tocht door en langs het mergellandschap is, dat ze geen gebruik meer mogen maken van de grotten. Een van hun controleplaatsen bevond zich in het gangenstelsel van de Cannerberg. Het alternatief is een locatie, die de sfeer van jaren geleden ademt. De tocht van dit jaar liep richting Wonck met aansluitend een lus van de 21 km. naar Eben en Eben Emael, met als hoogtepunten de boorden van de Geer en de Toren van Eben Ezer. Na het verorberen van twee knapperige broodjes, dit hoort standaard bij mijn ochtendritueel, ging ik op pad.

Het eerste deel van de route gaat traditioneel langs de kerk omhoog naar de velden rond Bassenge. Deze stonden volop in bloei; helaas waren de Meidoornstruiken al bezig aan hun “afstervingsproces” om plaats te maken voor de ontwikkeling van hun bessen. Ook de gele velden met Koolzaad hadden het bloeistadium al achter de rug. Verder grote oppervlakten ingezaaid met bieten en zomergraan. Aan vergezichten boven op het plateau geen gebrek. In Wonck bezochten we de eerste rust in een prachtig historisch pand. Via de binnenplaats beklommen we een trap naar de boven gelegen gemeenschapszaal. Even de stempel halen en door voor het volgende traject richting Eben. We bewandelden mooie smalle paden, met aan weerszijden mergelwanden, met hier en daar sporen van menselijke activiteit in de vorm van gangen voor de winning van mergelblokken. Je ziet dan ook, dat heel veel oude woningen gebouwd zijn met dit materiaal. De Geer is nooit ver weg; ze kabbelt door het landschap en heeft dit landschap voor een groot deel gevormd. Vlakke gedeelten in het landschap zijn in gebruik voor de landbouw; geen makkelijke klus voor de boeren, want de grond zit vol met stenen; ook veel silex; glashard en een ramp voor de ploeg. Bij die tocht naar Eben Emael passeerden we de Toren van Ezer; een kunstwerk van Robert Garcet. “Een uitzonderlijke plaats van harmonie, eenheid, kunstzinnigheid en interpellatie. Een atmosfeer waar symboliek van de werken, de ideeën, de realiteit van de arbeid en de charme van de omgeving zich met elkaar verweven. Een ruimte, gewijd aan de broederschap tussen alle volkeren, die zijn deuren opent, teneinde de archeologische, paleontologische, historische ontdekkingen en de universele gedachte van Robert Garcet te delen. Een aansporing tot ontspanning, vriendschap en sympathie”., aldus het begeleidende schrijven op de folder. Als je tegen dit kunstwerk omhoog kijkt, moet het voor deze kunstenaar een immense klus zijn geweest.

Iets verderop keken we neer in de groeve van Marnebel. Deze groeve, groot 220 ha, levert dagelijks 1800 ton mergel aan de cementfabriek in Lieze. Na een afdaling richting Eben Emael, konden we de dorst lessen in een school. Het voorlaatste stuk van de route naar Wonck liep tussen de smalle paadjes langs de Geer. In Wonck wachtte de specialiteit van de club: eieromelet gevuld met grotchampignons. Die smakelijke traktatie liet ik niet aan mijn neus(mondje) voorbij gaan. Aldus gesterkt begon ik aan mijn laatste 3 km. naar Bassenge; weer door de vallei van de Geer.

Marcheurs du Geer; een tocht om van te smullen; dat geldt uiteraard ook voor de grotchampignons, die retour gingen richting onze vallei aan de Geul. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Bassenge