logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Aubel
Berneau
Trois Ponts
Battice
Clermont
Wihogne
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling bij Les Marcheurs du Fort de Battice op zaterdag, 16 februari 2019.

 

Onwerkelijk dat weer van vandaag; volgens de krant de warmste februari dag sinds mensen heugenis. Gelukkig was het vanmorgen nog lekker koel; een kleine 2 graden boven nul, herinnerde ons eraan dat het pas februari was. Met zo`n grote temperatuur verschillen, dien je bij het wandelen dan ook rekening te houden met je kleding. Vanmorgen een fleecejas en gaande weg het vorderen van de dag een dun jasje; zonder jas nog even wachten, want bezweet zonder jas is vragen om moeilijkheden.

 

       
         

Na een vers gebakken broodje en een stevige kop koffie doken we het parkoers op. Even langs de kerk; de grote weg over en daarna richting Manaihant. De Grote silo`s van de firma Stijns waren vandaag een markeringspunt in de route. Het land van Herve staat garant voor een prachtige route; de dalen en weilanden liggen gedrapeerd in de dalen met hier en daar een authentieke boerderij. Die weilanden zouden we vandaag diverse malen betreden; sompig en wel baggerden we door deze, gelukkig door de nachtvorst verharde zoden, en staken zo menig dal over. De draaihekjes waren van een formaat tuinkabouter; de rugzak moest diverse keren van de rug anders kwam je er niet doorheen; de buikjes moesten flink worden ingehouden? De rust in Manaihant zouden we op de terug weg nogmaals frequenteren. De lus naar Xhendelesse was een van dalen en klimmen; ook door weilanden en privé gebieden. Tijdens zo`n wandeling mag je eindelijk eens over het erf van een ander, zonder je broek te scheuren. Opvallend in deze regio zijn de vele ezels, die in de weilanden staan. Het land van Herve is zondermeer een veeteelt gebied; de boerderijen fabriceren het beroemde Herve kaasje; niet het enige product, dat de stallen verlaat; de dikbil koeien zorgen voor een heerlijk stukje vlees op tafel. De algemene trend om minder vlees te consumeren zal zijn weerklank hebben op deze veestapel. Gelukkig smaakt de melk uit deze regio heerlijk en kunnen onze oude botten wel wat extra calcium gebruiken. En wat is een weiland zonder koeien; geen gezicht zal ik maar zeggen, zonder de veehouders voor de voeten te lopen.

 

       
         

Op een bord in de buurt van zo`n echte Waalse boerderij, stonden de hoogte verschillen van de steek uitgetekend. Dat kun je trouwens ook merken aan je kuiten, dat er veel verschillen in hoogten zijn. Op weg naar de laatste controle passeerden we een verzamelaar van oude kevers. Deze oldtimers staan weer volop in de belangstelling evenals de legendarische V.W. Busjes. De retour vanuit de rust te Manhaihant trakteerde ons op mooie vergezichten en een blik op het tracé van de T.G.V. Voor dit bouwwerk moesten we langs een modder pad omhoog sjravelen. Nog even de autoweg over en het eindpunt kwam in zicht. Het centrum van Battice wordt gedomineerd door het prachtige stadhuis en de kerk. In het startlokaal de drukte, zoals we die gewend zijn in de Waalse zalen, met friet en bijbehorend biertje. Heerlijk na zo`n enerverende wandeling; minder goed voor de opzwellende buikjes, die na de wandeling toch wel wat extra “vitaminen” kunnen gebruiken.

 

Marcheurs du Fort de Battice; een geweldig gevarieerde tocht onder begeleiding van een warm zonnetje. Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Battice

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868