Wylre-Slenaken
Battice
Clermont
Alken

Wandeling bij Marcheurs du Fort de Battice op zaterdag, 15 februari 2020.

In de streek rond Herve kun je een mooie maar pittige wandeling verwachten. Het weer was eens te meer de “boost” om er vandaag eens lekker tegenaan te gaan. In het begin van onze wandeling werden we door de wind voortgedreven; op de retour mochten we ertegenin gaan. Na een broodje met hesp, begon ik aan mijn wandeltocht in het land van Herve. Op zaterdag is de wekelijkse markt in het stadje; Arvia, de oorspronkelijke Keltische naam van deze stad , betekent water. Herve staat bekend om zijn sublieme kaas; bij ons bekend als “stink kaas”. Een naam die het kaasje niet verdient, want die geur wordt veroorzaakt door talrijke bacteriën, die deze kaas zijn heerlijk sappige smaak geven.

Herve, het land met glooiende weilanden, die we vandaag af en toe doorkruisten. Niet de prettigste ervaring, want menig weiland was, door de regenval van de afgelopen dagen, verandert in een sompig moeras. Nu is er aan water geen gebrek in deze streek; de Ruisseau du Hac voert al dat water af naar de Magne. Het eerste stuk van de route liet ons een stuk van de bekende Ravels zien. Je kunt er hier niet omheen; na iedere bocht heb je er wel een. Deze voormalige spoorbanen vervoerden in vroeger tijden de goederen van diverse stadjes naar de markten ; de kolen vanuit de mijnen en ander transport, zoals in oorlogstijden de munitie en kanonnen en soldaten naar het front. Heden ten dage kunnen fietsers en wandelaars van deze trajecten gebruik maken. Niet altijd even plezierig, want de kaarsrechte stukken doen je soms de das om; je ziet er geen eind aan. We bogen rechtsaf en doken het dal in; Battice ligt vrij hoog. Via Bouxmont liepen we langs Croix André in de richting van Charneux. Onderweg passeerden we één van de vele Chapelles ter ere van Maria. Je ziet ze in deze streek “om iedere bocht?”

In Charneux pauzeerden we in de sporthal, die nu niet in bedrijf was. Vanuit deze hal klommen we de helling op naar Julémont. De monumentale huizen en verbouwde boerderijen stralen de ruigheid van dit gebied uit. Het is trouwens niet allemaal oude “leem” zouden we hier zeggen. Het is een mixture van modern en authentiek. Aan vergezichten op deze wandeling ook geen gebrek. Helaas wat bewolkt en mistig, waardoor het zicht niet optimaal was. We liepen een groot deel op de rug van de hellingen en dat maakte veel goed. Na de rust te julémont begonnen we aan de retour langs Loneux, langs Bellefontaine; eigenlijk een boog om Charneux heen. Weer op en af langs de vele riviertjes, die hier kletterend van de hellingen stromen. Op dit traject mooie panorama`s, die af en toe door een streep zon werden beschenen. Je ruikt de lente en dat is ook te zien aan bloeiende planten en bloemen. Herve kwam in zicht. Hier was een laatste rust voorzien, tegenover de sporthal , van waaruit de club van Herve jaarlijks vertrekt. Het laatste stuk liep gelukkig niet helemaal langs de drukke weg naar Battice, maar maakte een ommetje langs het industrie terrein. In de zaal de voor Wallonië gebruikelijke taferelen; borden met friet vergezeld door een pot Belgisch gerstenat.

Marcheurs du Fort de Battice; een heerlijk, pittige wandeling door het fraaie landschap van Herve. Bedankt.

Vervolg foto’s zie: Foto's Battice