Voeren
Bilzen
Bellaire
Voeren

Wandeling bij Les Pingouins de Bellaire op zaterdag, 7 april 2018.

De prachtige wandelingen in het Waalse, rijgen zich aaneen. Verscholen in de dalen liggen tal van juweeltjes. Je moet er even naar zoeken, maar het blijft de moeite waard. Zo ook in Bellaire een deelgemeente van Beyne Heusay. De dalen zijn hoofdzakelijk in gebruik voor de veeteelt. Op de heuvelruggen groeien dichte bosschages, die verbonden worden door holle weggetjes. Je glijdt van het ene in het andere dal; dat vereist natuurlijk weer het nodige klimwerk. Het is ook een rijke streek, zeker als je die vele kastelen meetelt. De gegoede burgerij had het hier naar de zin en ook nu liggen er mooie landhuizen op grote percelen.

In dit mooie landschap mochten we vandaag de sporen trekken. De dorpjes waren in het verleden een speelbal voor diverse koningen en heersers; ze wisselde nog wel eens van bestuur. De mijnbouw bracht tot 1959 de grote welvaart in dit gebied. Op rotondes staat veelal een eerbetoon aan dat verleden. Na de boterham, de inschrijfkaart en op weg. We wandelden vandaag richting Haute Saive, Saive en Barchon; voorwaar geen slechte keuze met veel dorpjes en vele vergezichten. Vanuit de zaal liepen we even door het dorp en klommen omhoog naar La Motte richting Haute Saive. De omgeving van de zaal was voor het leggen van enkele kabels één grote kuil. De weg kan naderhand ook een update gebruiken. Aan de horizon “klom” de zon omhoog en liet de temperatuur flink stijgen; van een graad of 4 tot 18 graden in de middag. In Saivelette bevond zich de eerste pauze. Van hieruit klommen we wederom naar de hoogten van Barchon. De geluiden van voortrazende autobanden waren hier permanent aanwezig. Bij deze klim passeerden we de observatietoren van het fort. Deze maakte deel uit van de forten gordel rondom Luik. Te zien aan de inslagen heeft hier een flink robbertje plaatsgevonden. Het viaduct van Barchon is een baken in het landschap; ze torent hoog boven de autoweg. Op de terugweg kon ik ze van onderen bekijken. Een heel opvallende holle weg was de Sentier de Horion; een smal voetpad dwars door en langs de tuinen van de bewoners, afgeschermd door een forse haag aan beide zijden. De oude toren van het kasteel was tot ver in de omgeving te zien. Deze burcht controleerde de vallei, die de grens was tussen het Prinsdom Luik en het Hertogdom Limburg-Brabant. Het was in die tijd belangrijk om je grenzen goed te verdedigen, want er waren altijd kapers op de kust. De Julienne beek, die hier stroomt was van belang voor de textielindustrie, die het water ook gebruikte als aandrijving van de machines; vele watermolens waren op de beek te vinden. We wandelden niet Dalhem binnen, maar bogen af naar Moulin sous Fleron.

Hier werd de “motor” van nieuwe brandstof voorzien en de ”radiator” bijgevuld. Je verbruikt toch heel wat calorietjes tijdens zo`n tocht. De retour langs de kerk “Maagd der Armen” en de villa met de ommuurde tuint met kabbelende beek , volgde daarna het pad door het bos. Een fijn stuk natuur met de zijkanten van het pad bezaaid met bosanemonen en speenkruid, die nog volop profiteren van het zonlicht. Met de 12 km. wandelaars gingen we terug via Vieux Thier, langs Jupille sur Meuse naar de zaal. Aan het eind van het bospad stond een mooie spiegel; gratis mee te nemen; voor mijn rugzak een maatje te groot, maar voor de foto heel geschikt. Nog even een fel klimmetje en het einddoel kwam in zicht. De zaal zat werkelijk bomvol; de temperatuur evenredig met het aantal verhitte wandelaars; zaak om gauw de koelte van de buitenlucht op te zoeken en de bezwete kleding om te ruilen voor een fris T-shirt en gymschoenen.

Les Pingouins de Bellaire;  jullie hebben er weer een fijne tocht van gemaakt; de pijlen waren overduidelijk en strategisch goed bevestigd. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Bellaire