logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Voeren
Elkenrade
Visé
Stevensweert
Wylre-Reijmerstok
Benzenrade
Schinnen
Schrieversheide
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling naar Benzenrade, Heerlerbaan, Schaesberg en Landgraaf op zaterdag 6 juni 2020.

 

Vandaag nog eens een mooie tocht gelopen door de buurten en stadsdelen, waar deze knaap vroeger kind aan huis was. Mijn school, mijn latere werkplek en de plaatsen, waar mijn collega`s woonden. Verschillende buurten zijn onherkenbaar veranderd. De scholen waar ik als groentje ben begonnen zijn gesloopt; nieuwe woningen en nieuwe mensen. Ik startte op een plek, die mij nog dierbaar is en ik denk vele mensen uit Heerlen en omgeving. De vroedvrouwenschool was de “broedkamer” uit de omgeving. Menig ouder paar heeft hier kennis gemaakt met geneesheer Dr. Omers. Hij deelde in die tijd de lakens uit; en dat waren goede lakens. Het gebouw is nog altijd een toonbeeld van schoonheid.

 

       
         

Vanuit Imstenrade, startte ik mijn wandeling naar Benzenrade en Heerlerbaan. De Heerlerbaan( de naam verwijst naar de hoofdweg, Heirbaan, voor de Romeinse legers) stak ik over en liep in de richting van de nieuwe wijk; in “mijn tijd” was deze nog volop in ontwikkeling. Deze luidde ook de uitbreiding van het schoolaanbod in. Nu is de populatie sterk terug gelopen en heeft de vroegere grote school een dependance als kinderopvang. Van uit deze wijk wandelde ik verder naar het Eikske; deze ligt weer parallel aan de “nieuwe” rondweg. Een fraai bospad liet me weer kennis maken met de toch al groene Kleur van Heerlen. Uiteindelijk kwam ik in Schaesberg terecht. Deze gemeente ging in 1982 op in de gemeente Landgraaf; voor die tijd, waren er twee grote mijnen actief, de Oranje Nassau 2 en de staatsmijn Wilhelmina. De mijn activiteit zorgde voor veel uitbreiding van de bebouwing en zo ontstonden tal van wijken, die gebouwd werden naar voorbeeld van wijken in Engeland; heden ten dage zien ze er nog prachtig uit en herinneren aan die tijd van voorspoed en rijkdom. Toen ik een foto nam van enkele van deze huizen in de wijk Leenhof, kwam ik in gesprek met een bewoner van deze voormalige mijnwerkers huizen; hij woonde daar nog steeds tot volle tevredenheid.

 

       
         

In Schaesberg zelf kon ik gelukkig aanschuiven, met gepaste afstand, in een restaurant en genieten van een lekkere Cappuccino. “Normaal” zou ik mij verschanst hebben in een bushokje en mijn eigen drankje nuttigen. Dit zette menig buschauffeur op het verkeerde been. Voorbij de Wijk Leenhof nam ik wederom het mooie bospad tot aan de oversteek naar Heerlerbaan. Achter die nieuwe wijk ligt een recht wandelpad, dat me tot aan de Corisberghoeve bracht. De Hoeve, die vroeger, naar men zei, ooit als kasteel heeft bestaan, is nu een L- vormige boerderij. Diverse eigenaren hebben hun steentje bijgedragen om de hoeve haar huidige uiterlijk te geven. Tot 1957 was de Fam. Scheepers eigenaar van dit pand. Ze staat op een plek, die in deze omgeving past. Boven deze hoeve zijn woningen gebouwd met een ”natuur dak”; planten bedekken het dak en bieden zo een natuurlijke bedekking, die ook nog eens erg milieuvriendelijk en goed isolerend is. De Caumerbeek stroomt aan de rechterzijde door het dal; ze is een zijrivier van de Geleenbeek. Ik wandelde naar boven en liet me leiden door de hoge woontoren, die achter het voormalige Vroedvrouwcomplex staat. Hier had ik mijn vervoer achter gelaten.

 

Een mooie, emotionele tocht door de beemden van de Caumerbeek en het voormalige mijnbouw gebied rond Schaesberg. Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Benzenrade

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533