Aubel
Battice
Clermont
Wihogne

EindeJaars Kerstwandeling bij Wandelvereniging Vilt op zaterdag, 29 december te Vilt.

De weergoden waren ons deze zaterdag goed gezind. De voorspelde regen kwam pas `s-avonds en dan rustten de beentjes reeds thuis op de bank. Vanuit `T Vöske te Berg vertrokken we vanmorgen met een mild winters temperatuurtje van 2 graden boven nul, maar o wée, de gure wind uit het Zuid- Westen deed die gevoelsmatig de das om. De Vier Musketiers, Pierre, Al, Thijs en Hub, waren ook present en samen begonnen we aan dit avontuur op het scheiden van de markt; het nieuwe jaar staat al weer voor de deur en laten we eerlijk zijn, het was een best jaar, al verloren we weer een wandelvriend; die zou zeggen:”laot goon! “ Met hem heb ik vele mooie wandelingen gemaakt en die herinneringen pakken ze mij niet meer af.

Het parkoers van vandaag liep in grote lijnen naar Bemelen, Cadier en Keer, met een lus van de 21 km. door het Savelsbos. We staken eerst de rijksweg over en wandelden naar de Bemelerberg. In deze berg werd vroeger de mergel gewonnen voor o.a. de bouw van woningen en kerken. Thans is dit één van de reservaten in eigendom van het Limburgs Landschap. Zij beheren zo`n 200 ha. aan natuur in deze omgeving; naast de groeves bloemrijke graslanden, kalkhellingen en hellingbos. Tal van groeves waren vroeger open voor de winning van de mergel, zoals de Juliana groeve en Groeve `T Rooth. Vandaag de dag worden de groeves omgetoverd tot kleinschalige natuurgebieden; de flora en fauna krijgen een kans om in deze speciale omgeving hun draai te vinden. Gelukkig voor onze groep liepen we boven over de berg, want met een stijgingspercentage van 11% is dat een hele klim. Wij daalden af en doorkruisten het “centrum” van Bemelen; staken de weg over en klommen richting Cadier en Keer. Links van deze holle weg bevinden zich talloze oude mergelgrotten; in tijden van oorlog vond  de plaatselijke gemeenschap hier onderdak tegen het geweld. Nu zijn ze meestal alleen toegankelijk voor vleermuizen en andere dieren. Boven aan de weg doken we via een draaihekje de weilanden in. We passeerden verder het Klinkenberghbos. Dit bos, dat zoals veel bossen in Limburg, ligt op de helling; de voedselrijke dalen werden gebruikt voor de landbouw. Limburgs Landschap heeft het in zijn “oorspronkelijke” vorm teruggebracht.  Na een klein klimmetje wandelden we de buitenwijk van Cadier binnen en zouden in het Keerhoes de eerste rust genieten.

Vanuit deze locatie kon men een mooie lus door het Savelsbos maken. De helft van de groep besloot om deze uitstap te maken. Achteraf geen spijt, want het Savelsbos is toch heel speciaal en voor de liefhebber van heuvel op heuvel af, is hier genoeg te beleven. Op het hoogste punt maakten we kennis met Huize de Beuk. Het oudste boswachtershuis stamt uit 1848 en was in bezit van een Belgische familie Beuken, vandaar de naam Huis de Beuk. Geheel opgetrokken uit mergel; deze grondstof was uiteraard volop aanwezig; naast dit gebouw liggen de grotten, waaruit dit waarschijnlijk gewonnen werd. Tot 1963 werden in deze gangen champignons gekweekt. Vanaf deze boswachterswoning hadden we een prachtig vergezicht op het dorp Gronsveld. We bogen vanuit Huis de Beuk rechts af en wandelden lange tijd over de bosrand terug naar Cadier en Keer. Hier werd de inwendige mens niet vergeten en voorzien van nieuwe brandstof begon ik aan de retour. Met Terblijt in het vizier was de stal niet ver meer weg. Nog even naar beneden en daarna weer flink naar boven, staken we bij Fa. Coenjaerts de rijksweg over. Deze wandeling kreeg helaas een minder leuk slot; het liep gelukkig goed af en wensen de wandelvriend in kwestie een goed herstel toe

.

Wandelvereniging Vilt; een waardig afscheid van 2018 met een tocht, die stond als een (mergel-) huis.   Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Berg (Vilt)