Kleine Spouwen
Hermesdorf
Montzen
Jalhay

Wandeling bij Les Castors de Berneau Bombaye op zaterdag, 9 maart 2019.

Een flinke tocht gelopen in het zeer winderige Bombaye. Geen spatje regen gehad en dat was met die dreigende luchten bijna onontkoombaar. Desondanks een temperatuur, die jammer genoeg door die snijdende wind kouder aanvoelde dan 9 graden. De regio Bombaye in de buurt van het idyllische Dalhem, biedt de wandelaar van alles wat; weidse uitzichten, drassige weilanden, steile hellingen en tal van kastelen en authentieke boerderijen. Uit ervaring weet ik, dat je er als de kippen bij moet zijn, wat betreft het parkeren. De plaatsen zijn beperkt; hier geldt dus: “wie het eerst  komt, die het eerst maalt”. Maar met dit enige euvel valt wel te leven, want de rest van de club is dik in orde.

Na het ontbijtje ging ik op weg voor hun 21 km. route. We liepen eerst door het dorpje en kuierden daarna verder richting Nelhain. De dorpen liggen in een hoofdzakelijk landbouw gebied en dat betekent een tijdlang door de velden baggeren. Door de regen stonden er veel plassen en aan modder ook geen gebrek. In Mortroux stroomt de Berwinne midden door het dorp; Het lijkt een beetje op de Geul in Gulpen, die men een andere aanblik willen geven; hier kunnen ze komen kijken hoe je dat kunt doen. In Mortroux haalden we na 3 km. even de stempel en marcheerden door richting Julémont en Saint André . De omgeving van Dalhem is meer gestoffeerd met sappige weilanden, dit in tegenstelling met Berneau, waar de landbouw domineert. Het traject naar de pauze in het Château des Cortils voerde ons langs en door de bossen van Mortroux. Dit fraaie slot ligt in het dal van de Ruisseau de Loneu, vlak bij het plaatsje Saint André. Het kasteel doet nu dienst als gastenverblijf. Het hoofdgebouw telt vier verdiepingen; dit stamt uit 1700 en is opgetrokken uit baksteen, met tufstenen omlijstingen. Naast het kasteel ligt de kasteel boerderij en zo te zien waren hier ook gasten verblijven. Slapen in een voormalig slot heeft toch wel iets magisch.

Na deze interessante onderbreking wandelden we verder naar Mortier. In de verte staken de gebouwen van de mijn te Blegny Trembleur, boven de horizon uit. We bogen af richting Richilette en kwamen wederom door een prachtig stuk natuur met bijbehorende panorama`s. Terug in de rust te Mortroux trof ik enkele bekende wandelaars, die deze streek ook weten te waarderen. Vanuit Mortroux klommen we steil omhoog naar de hoogten van Cruxbain en Neufchâteau. We lieten de bossen achter ons en wandelden door de velden terug naar Berneau en Bombaye. De paardensport begint ook hier al op jonge leeftijd; een groep jeugdige rijders op pony`s passeerden ons op die terug weg. In de zaal waren alle plaatsen bezet; de “croque-monsieurs” en aanverwante lekkernijen, waren in no time in de hongerige magen verdwenen. Dat maakt weer dorstig en dus…

Les Castors de Berneau; een mooi parkoers, dat ons liet genieten van het Land van Herve en de omgeving van Dalhem. Bedankt.

Vervolg foto’s zie: Foto's Berneau