Wylre-Slenaken
Battice
Clermont
Alken

Wandeling bij Club de marche Al Vile Cinse Berneau op zaterdag 22 februari 2020.

Een bijzondere wandeling bij een bijzondere club onder bijzondere omstandigheden. Het vertreklokaal is een bijzonder gebouw; waarschijnlijk is het oorspronkelijk een hoeve geweest, die naderhand werd omgebouwd tot gemeenschapsruimte. Jammer is dat de oorspronkelijke elementen een beetje zijn weggewerkt onder een beplating. De omgeving lijkt veel op ons eigen Limburg; glooiende heuvels en veel weilanden. Na een knapperig broodje Hesp, vertrok ik voor de 21 km. route.

De dagen worden allengs langer en dat merk je `s morgens goed. De hoofdlamp kon in de rugzak blijven, want het eerste licht was er om zeven uur. Vanuit het startlokaal wandelden we langs de grote weg richting Moelingen; halverwege doken we het veld in en klommen omhoog naar de Voerstreek. Op dit stuk stond een venijnige wind recht op de hoed en snoet. In Voeren was een rust plaats ingericht, die de twee lussen van de 12 en de 21km. bediende. Van hieruit wandelden we terug naar het centrum van Voeren, maar bogen af langs de Voer en volgde die enige tijd. De hoge waterstand en forse stroming waren een gevolg van de regen de dag ervoor. Dit traject, langs het Hoogbos raakte zijdelings het natuurreservaat Altembroek. Dit landgoed hebben we al menig keer bezocht en blijft een parel in de Voerstreek. Zijn lange historie is te lezen op Wikipedia en geeft een interessante blik in het verleden van de geschiedenis van België als van ons eigen Limburg. Tegenwoordig is het in bezit van Saillant Hotels. De omliggende landgoederen worden onderhouden door Limburgs Landschap; iedereen mag genieten van dit bijna authentieke landschap van eeuwen geleden. We bogen helaas weer af naar de kantine van de voetbalclub te Voeren. Na een welverdiende pauze startte ik voor de lus van de 21 km.

Ik begin er langzamerhand een patent op te krijgen, maar ergens heb ik iets over het hoofd gezien (de pijlen hingen anders goed, maar als je de splitsingsborden niet goed bekijkt, gaat het mis). Ik besloot de retour te nemen en was hier tevreden mee. Soms is een kleine afstand goed voor een interne bezinning. Via Steenboskap en Wittekap terug naar de start. Op het laatste stuk, door het veld, had de wind vrij spel; de ijzige wind blies je zowaar tussen de pas geploegde voren. Na deze beproeving kon ik me even warmen in de te warme zaal en zoals gebruikelijk was deze bomvol en gezellig. Met een voldaan gevoel reed ik naar huis.

Club Marche de marche Al vile Cinse; Een prettige wandeling door jullie prachtige Voerstreek. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Berneau