Beyne Heusay
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij Les Roteus Di Houssaie te Beyne Heusay op zaterdag, 3 november 2018.

Richting Luik, verstopt achter de grote weg, ligt het startlokaal van een club, die al jaren de liefde voor het wandelen uitdraagt. Gezien hun aantal Marches, dit jaar de 43e, zit er nog genoeg leven in deze vereniging. Met een begin temperatuur van om en nabij het vriespunt, reed ik vanmorgen via Herve naar hun lokaal tegenover de kerk. Vrij vertaald, zou je de zaal de Eendracht, kunnen noemen. Sport (o.a. het wandelen) doet wat met mensen en brengt het beste in ze naar boven; qua samenhorigheid en vriendschap.

In de zaal al een activiteit van jewelste; ook hier kon je een fikse Marathon lopen; als je dat wilde tenminste. Zelf hield ik me deze keer bezig met een fijne 21 km. Mijn moto is nog altijd: ”af en toe gek doen en verder weer heel gewoon”. Het eerste gedeelte liep door de buitenwijk van Beyne Heusay en belandde al snel via Romsee, bij de eerste rust te Beyne in een school. Ze hadden het parkoers zo in elkaar geknoopt, dat ieder lus weer een uitbreiding van de vorige was; handig en heel overzichtelijk. Het volgende deel van het traject bood een geweldig uitzicht op het dal van Trooz. De rijp op de weilanden en het landschap had een feeërieke aanblik. De winter is al langzaam aan zijn opmars begonnen en dat merken we `s morgens bij het zien van die witte dekens. Via mooie holle paden kwamen we terecht in Prayon. Hier konden we in een noodlokaal de vocht voorraad bijvullen. Vlak voor Chaufontaine bogen we af naar de hoogten boven Trooz.

Chaufontaine dankt zijn naam aan de enige warmwaterbron van de Benelux met een temperatuur van 37 graden. Hoewel Chaufontaine een zekere naamsbekendheid heeft, is Spa haar voorbij gestreefd qua waterbekendheid. Trooz is lange tijd een deelgemeente geweest van Forêt, maar is door de industrialisatie de belangrijkste gemeente geworden. Op de borden staat Trooz boven en Forêt eronder. Een mooi monument is de Fenderie, een oude watermolen op de Verder uit een periode van het gebruik van die waterkracht. We verlieten Trooz en wandelden steil omhoog naar de “ruggengraat” richting Magnée. In Magnée nam ik de tijd om even uit te blazen na die lekkere klim. Het volgende traject liep deels over bospaden en holle wegen; omzoomd door in de herfstkleuren getooide bomen. De laatste 3 km. kregen we nog een “rondleiding “ door Beyne Heusay. De kerktoren luidde het einde in; de zaal zat inmiddels vol met teruggekeerde wandelaars, die volop genoten van de Belgische biertjes en lekkernijen.

Les Roteus di Houssaie Beyne Heusay; een fraaie tocht door het land van Herve en Trooz met zijn mooie dalen en rivieren. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Beyne Heusay