Voeren
Bilzen
Bellaire
Voeren

Wandeling bij W.S.V. Eurek@ Bilzen op zaterdag, 14 april 2018.

Als je in Vlaanderen wandelt, heb je niet die diepe dalen en hoge heuvels, zoals in Wallonië. Maar onderschat de natuur niet; die is best mooi en zeer gevarieerd. Er zitten hier en daar ook wat “pukkeltjes” in, maar in zijn “een” zijn die snel te slechten. Hele stukken zijn door de ruilverkaveling echt kaarsrecht; je ziet er geen einde aan, maar het ontwakende landschap vroeg in de morgen met een dauw over de vers geploegde velden is ook weer eens wat anders. De vertrekzaal De Hartenberg ligt vlak bij de imposante kerk. De omgeving heeft een ware metamorfose ondergaan; nieuwe bestrating en brede parkeervakken. Het gebouw is modern en efficiënt. Ik verbaas me er iedere keer weer over, hoe die Vlaamse clubs zo`n accommodatie kunnen huren; zal een paar centen kosten, maar dan nog.

De route liep dit jaar richting Mopertingen, Met een lus naar Rosmeer; dat waren de grotere afstanden van 11 en 18 kilometer. Bij terugkomst kon je nog een kleine 4 en 7 kilometer pakken; keus genoeg. Ik opende de dag met de 18 km. Een route door het dorp en aansluitend een stuk over de rechte baan naar Mopertingen. Deze “veldwegen” zijn economisch natuurlijk van belang voor de landbouw en de fruitteelt. Mooie betonnen banen, die een snelle verbinding garanderen tussen de verschillende percelen; beter dan die modderpaden, die je vroeger veelal had. Het zijn ook wegen in het route netwerk voor de fietsers. De percelen met fruitbomen stonden pas gedeeltelijk in bloei. Het zonnetje kwam er pas in de middag aan te pas. De pas geploegde akkers dampten nog na van de ochtend dauw. Hier en daar werd volgens de laatste technieken de gier geïnjecteerd. Bij het binnenlopen van Mopertingen trok een woning de volle aandacht. Als je 60 bent geworden, moet dat uiteraard uitbundig gevierd worden. In Mopertingen, mochten we de zaal naast de kerk binnen gaan; ook hier weer alle luxe van zo`n zaal. Vanuit deze locatie volgde een lus van de 18 km. Hier werden we getrakteerd op veldwegen, weide paden en smalle holle weggetjes. Je zou haast denken, dat ze vroeger ook als kerkepaden werden gebruikt. We maakten nu een lus om Rosmeer; een van de vele deelgemeenten van Bilzen; Bilzen telt maar liefst 13 dorpjes; over fusie gesproken; ze liggen allemaal tussen de landerijen verscholen. Samen heeft Bilzen zo`n 32.000 inwoners.

De dorpen hebben vaker een oude kern met opgeknapte boerderijtjes en moderne panden, die daarbij een beetje uit de toon vallen. Maar bouwen, dat doen ze in Vlaanderen en hoe. Op een busje stond niet voor niets: “bouwen voor de volgende generaties”. Waarschijnlijk zijn er in de oorlog van 1945 ook de nodige huizen  gesneuveld. Terug in Mopertingen ontmoette ik onze Henk, die ik verschillende maanden niet meer gezien had. Hij houdt de moed erin en wandelt zo vaak als hij kan. Terugwandelend naar Eigenbilzen passeerden we een bos, dat boven op een oude vuilnis stort was aangebracht. De vallei werd vroeger benut als stort, maar is nu veranderd in een mooi natuurgebied, De Meersbeek, die eerst onder dit terrein doorliep is nu om deze ophoging heengeleid. Na de lussen van de 11 en 18 km. konden we er nog een stukje aanknopen. Eerst werd de vochtvoorraad aangevuld en verdween een heerlijke krentenbol in het maagje. Aldus gestrekt zat er nog wel een kleine 4 km. in de benen. Deze route volgde het kanaal en boog af naar het centrum van Eigenbilzen. Nog een klein klimmetje en de tocht was volbracht.

W.S.V. Eurek@ Bilzen; een fraaie tocht, afwisselend qua natuur en landschap. Bedankt.

Verslag en foto's:   John Driesen

Vervolg foto’s zie: Foto's Bilzen