Welkenraedt
Ans
Sourbrodt

Wandeling bij Mortier C`est L`Pied Blegny Trembleur op zaterdag 5 oktober 2019

Een wandeling in het Land van Herve, is altijd een feest. De medewerkers van Mortier C`est L`Pied, doen er alles aan om dat te realiseren. De opzet alleen al in de zaal is zeer professioneel; niets is aan het toeval overgelaten. Daar vandaag een Marathon op het programma stond, kon men om 6.00 uur starten. Door een onverklaarbare fout van mijn TomTom, “verdwaalde” ik in de buurt van het grote tankstation aan de snelweg. Uiteindelijk kwam ik toch op de plaats van bestemming (gewoon de borden Blegny mine volgen; hoe makkelijk kan het zijn?) De parkeerplaats stond inmiddels bomvol; ik kon me nog net tussen twee campers persen.

Aan belangstelling heeft de club niet te klagen. Hun startzaal in de voormalige mijn van Trembleur nodigt ook uit tot een nostalgisch gebeuren. De mijn van Trembleur Blegny heeft de wereld erfgoed status. Ze telt 8 niveau`s en gaat tot een diepte van 530 meter. Eén van de twee schachten wordt gebruikt om bezoekers kennis te laten maken met het werk onder de grond. De eerste schacht werd geopend in 1779 en als ik me niet vergis, is dat de oude schacht, die tegenover de mijn ligt. Naast het bezoek onder de mijn, kan men een bezoek brengen aan het museum; een expositie is er in de voormalige werkplaats en kolenwasserij. De geschiedenis vermeldt, dat de start niet vlekkeloos verliep; al in 1887 ging de eerste mijn exploitatie failliet. In 1919 werd een nieuwe concessie verleend; tot aan de sluiting maakte deze mijn deel uit van talrijke mijnen in het Belgisch Limburgse gebied. In 2015 werd de concessie formeel beëindigd. Sindsdien is het een toeristische attractie , die laat zien hoe men vroeger moest zwoegen om die kolen uit de mijngangen te halen. In één van de bijgebouwen kun je zelf zien hoe het er toen aan toe ging. De inzet van veel buitenlandse werknemers mogen we daarbij niet vergeten; Rond de mijn gebieden wonen tal van families uit andere landen.

Vanuit deze mooie locatie vertrok ik om vandaag weer opnieuw kennis te maken met hun fraaie achterland. Via de hoofdingang wandelden we omhoog naar Cerexhe. De mijn “terril” , 43 meter hoog, domineerde de gehele wandeling het uitzicht. Het is een weidelandschap; uitgestrekte weilanden met hier en daar een bosschage, bepalen het uitzicht met op de achtergrond die hoge mijn steenberg. Karakteristiek zijn ook de vele waterloopjes tussen de weilanden. De autoweg was nooit ver weg; een kakofonie van autobanden begeleidde ons op dit deel van de route. In Cerexhe pauzeerden we even om vervolgens te beginnen aan een lus van circa 8 km. richting Soumagne Heuseux. Onlangs wandelde ik hier ook; te zien aan het vele graafwerk, wordt die hele buurt op de schop genomen. In de rust te Cerexhe sloten de ”4(5) Musketiers” zich bij mij aan. Altijd een waar genoegen om met deze jongens mee te mogen trappelen. De retour via en langs Heuseux en Barchon liet ons wederom genieten van dat speciale landschap. De hoge toren van de mijn, kondigde het einddoel van onze wandeling aan. We streken nog even neer in een club lokaal van de fiets en mountainbike club. Hierna was de weg naar de start nog een kleine 2,5 km. (deze laatste meters lijken altijd de zwaarste en langste??). Terug in de zaal werd de wandeling gezegend met het befaamde Belgisch gerstenat.

Mortier C`est L`Pied; een wandeling, die perfect was georganiseerd. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Blegny