Wylre-Slenaken
Battice
Clermont
Alken

Wandeling bij Les Castors de Berneau op zaterdag, 7 maart 2020.

In Wallonië was het deze keer raak; de Castors van Berneau gaan gelukkig redelijk veel richting Dalhem. Dit historische stadje met zijn onder en bovenstad is alom bekend om zijn fraaie kasteel, kerk en authentieke markt met prachtige huizen in middeleeuwse stijl. Twee keer maakten we een stop in dit fameuze stadje; de derde keer wandelden we buitenom via het centrum. De club had lussen uitgezet, die alle in de rust te Dalhem mochten verpozen.

Via La Tombe en Le Pen liepen we richting Dalhem. Gauw gezegd, maar een hele tour via de vele klimmetjes door de dalen. In het begin was het nog vrij mistig, maar gaandeweg klaarde het op en werden de vergezichten helderder.  Het stadje Dalhem kende een bewogen geschiedenis; reeds in 1080 werd de eerste burcht gebouwd op een strategische hoge rots; deze moest een goed blikveld leveren voor aanvallende vijandelijke troepen. Op dit punt komen de Berwijn en de Bolland te samen. Waterbeheersing was in die tijd ook al cruciaal. Niet alleen als drinkwater, maar ook voor de industrie en de molens. In 1144 werd het een graafschap en kreeg een belangrijke status. De hertog van Brabant had zijn oog ook op dit rijke kolengebied laten vallen. In 1648 volgde er een opdeling; een deel werd gevoegd bij de republiek der 7 Provinciën ; een ander deel kwam bij Spanje. Economisch was het een belangrijk gebied vanwege de kolenmijnen. De Ravels laten die sporen in het landschap zien; hier werd het transport vanuit de mijnen naar het binnenland uitgevoerd. Die Ravels zouden we vandaag diverse keren bewandelen. Dalhem heeft een prachtige kerk, de Pancratiuskerk; een authentieke stadspoort; De Wichet de la Rose Poort; de watermolen Henrard; een kasteelruïne en vele authentieke huizen en boerderijen. Voorwaar als dat geen bijzonder stadje is.

Vanuit de pauzeplaats volgde een lus van de 21 km. richting Saint Remy en de rustplaats La Supéhe te Saint- Remy. De rit naar deze rust, was via een vrij lange Ravel, die uitblonk in modder en water. Gezien de hoeveelheid regen van de afgelopen dagen, viel het eigenlijk nog best mee. Deze rust hield ik voor gezien; de “motor” draaide stationair en dan is een pauze in de open lucht geen aanrader. De retour via Les Clouguettes en Surisse duurde langer dan verwacht. Op dit stuk van de route schampten we de buitenkant van Dalem en trokken om het centrum heen. Na een lekkere klim omhoog richting Richelle lieten de velden zien, dat er toch een uitzonderlijke hoeveelheid regenwater gevallen was. Wij hielden het droog. Het zonnetje deed daarbij een behoorlijk duit in het zakje. De toren van de kerk te Bombay kwam in zicht en dat betekende het einde van deze mooie, maar vermoeiende tocht door het Land van Herve.

Les Castors de Berneau; een fijne, ploetertocht door het doorweekte land van Herve. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Bombay