Vaesrade, Thull
Borgharen
Voeren
Elkenrade

Wandeling naar Kasteelhoeve Hartelstein Itteren en Borgharen op zaterdag 18 juli 2020.

Deze zaterdag een wandeling naar een vernieuwde site rondom Kasteelhoeve Hartelstein. We waren in de winter in deze streek; toen was het berenkoud en konden we onze verkenningstocht niet afmaken. Nu vielen” de mussen van de daken”, zo warm was het. De hoeve zelf was niet open; parkeren op hun terrein mocht wel. Aldus vertrok ik van deze hoeve door het eerste gedeelte van de Maasvallei naar Itteren. Kasteelhoeve Hartelstein is een overblijfsel van een vroeger slot.

Oorspronkelijk was de hoeve een “bijgebouw” naast het slot; in de 17e eeuw is het slot gesloopt. Van 2006 tot 2018 heeft het ”grensmaas project” de hele omgeving afgegraven en bevond de hoeve zich op een eiland; In die oude hoeve bevind zich een Archeologisch centrum (meer dan 10.000 voorwerpen zijn in de buurt gevonden), verder een woonwerk gemeenschap, die een kringloopwinkel exploiteert; het mes snijdt hier aan twee kanten; ten eerste worden de spullen hergebruikt; ten tweede heeft de gemeenschap een gericht doel. In het heringerichte terrein lopen Galloway runderen en Koniks paarden. Zij begrazen het terrein en houden de begroeiing onder de duim. De wandelroutes zijn nog niet perfect; veel bordjes onduidelijk. Het gebied sluit aan op de nieuwe Maasvallei routes en heeft zeker potentie. De zon brandde al flink op mijn bolleke, dus vort met de geit om de ergste hitte te ontlopen. Vanuit Hartelstein lopen mooi paden over de afgegraven vallei; er zal langzamerhand wel meer begroeiing ontstaan. Het pad voerde mij achter langs Itteren met een prachtig uitzicht op de Maas en achter de huizen gelegen tuinen. Ik nam de afslag naar het centrum van Itteren. Dit kleine pittoreske Maas dorpje heeft in het verleden al vaker de grillen van moeder Maas ervaren. Een gedenksteen langs de onlangs opgeworpen Maas borstwering, toonde de hoogte van de afgelopen hoogwater standen. De nieuwe maatregelen zullen in de toekomst zorgen dat dit minder vaak voor komt. Keermuren en waterschotten houden de Maas binnen zijn “hoofdgeul”. Vanuit Itteren wandelde ik naar de, achter Itteren gelegen, uiterwaarden van de Maas. Er zijn paden aangelegd, die vlak naast de, de nu wel erg laag staande waterstand, van de Maas lopen. Door die laagstand grijpt de begroeiing zijn kans. Uit de vochtige en bemeste grond, ontspruit een kakofonie van bloemen; hele velden paarse, gele en witte bloemen geven de oevers een prachtige kleur. De Koniks paarden op de achtergrond maakte het plaatje compleet. Ik volgde dit pad tot vlak voor Borgharen. Een lekker bakkie koffie leek me wel op zijn plaats. Helaas waren alle cafés gesloten; geen nood in mijn rugzak zat genoeg voor een heel leger.

Op een bankje naast de Jeu de Boules baan kon ik genieten van het landelijk uitzicht. Het kasteel van Borgharen stond al jaren op de nominatie van verval, totdat Ronny Bessems zich over deze puinhoop ontfermde. Niet alleen hij maar meerdere mensen vonden, dat dit erfgoed bewaard moest blijven. Hij kocht het geheel voor € 1, - en ging aan de slag. Dit bleef uiteraard niet onopgemerkt; tal van instanties hebben zijn initiatief gesteund. Vrijwilligers helpen nu met de renovatie. Het hoofdgebouw ziet er al weer tip top uit; nu de slotmuren rond de grachten nog. Zoals zovele burchten, heeft kasteel Borgharen een bewogen geschiedenis achter de rug. Het werd zelfs helemaal gesloopt na een strijd om tolheffing in 1318. Steeds weer herrees het uit de as en zie het is een plaatje en verdiend om helemaal opgeknapt te worden. Naast dit pareltje exploiteert men een B&B in de kasteelhoeve. Op Wikipedia staat de geschiedenis goed vermeld. Na deze kennismaking wandelde ik terug naar Itteren. Hier pruttelde de koffie wel en kon ik rustig genieten in de hof van IJs boerderij Brigida. Aan het einde van het dorp boog ik linksaf en wandelde retour naar Hartelstein.

Itteren, Borgharen en Maasvallei; deze vernieuwde Maasvallei is zeker een bezoek waard. Bedankt.

Vervolg foto’s zie: Foto's Borgharen