Blegny
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij Marschclub Bütgenbach op zaterdag, 22 september 2018.

Vandaag gewandeld in de mooie natuur rondom het meer van Bütgenbach. Dit meer (in het Duits die See) werd in 1932 aangelegd in de vallei van de Warch. De economische belangen waren al snel duidelijk; men had een 120 ha grote waterbuffer; gebruikt als drinkwaterreservoir en tevens als opwekker van “groene” stroom. De recreatieve aantrekking kracht is van grote betekenis voor de hele streek. Men kan er kanoën, vissen, zeilen bootje varen (elektrisch) en tal van andere watersporten en niet te vergeten de wandelsport. Verderop heeft het meer van Robertville dezelfde functies. Het sport- en vrijetijdscentrum Worriken voorziet in een uitgebreid scala van mogelijkheden rondom en op dit meer. De gemeente Bütgenbach telt 5500 inwoners en behoort tot de deelgemeenten Eisenborn, Weywertz en Berg. Het Duitssprekende gebied behoorde in 1795 tot Frankrijk, daarna werd het in 1815 Pruisisch en tenslotte bij het verdrag van Versailles tot België. Een heel gerommel met de inwoners van deze streken; men wist op een gegeven ogenblik niet meer tot wie men zich moest wenden. Nu behoort het gebied tot een van de mooiste streken van België.

Met een prachtig rode gloed aan de horizon reed ik de weg naar Worriken in. Aan deze straat liggen tal van faciliteiten, waaronder dat vrijetijdscentrum, maar ook tal van campingplaatsen. Vanuit de zaal kwam de bekende braadlucht van gebakken eieren en spek je tegemoet. Even kwam ik in de verleiding om deze traditionele morgendis tot mij te nemen. Het buikje zei anders en ik hield het maar bij twee broodjes en een kopje koffie. Na dit versterkend ritueel, begon ik aan hun 21 km. route. We wandelden al direct langs het meer, richting de stuwdam, die de nodige stroom produceert. De dam heeft een boogvormige constructie en net die bogen bepalen de strekte van de dam. De centrale heeft een jaarproductie van 2.200.000 KWh. voorwaar geen kattenpis. Zeker nu we allemaal van die “groene” stroom moeten profiteren is deze waterkrachtcentrale een verdere schakel in dit beleid. Vanaf de dam klommen we omhoog naar het Dorfhaus. Hier was de eerste en de tweede rust. De lus, die richting Berg liep, volgde grotendeels de gebaande wegen. Verzachtende omstandigheid was het mooie panorama, dat zich telkens ontvouwde op de vallei van de Warche. Terug in het Dorfhaus ontmoette ik de Limburgse wandelvrienden, Jef, Hub en Pierre. Dat is altijd lachen, gieren, brullen.

Vanaf deze pauze ben ik met mijn wandelvriend Henri uit Voeren verder gewandeld. Samen hebben we de lus rondom het meer gelopen. Dit gedeelte beviel mij nog het meest; je hebt voortdurend een blik op dat immense meer, met hier en daar recreanten, die bootje varen of een hengeltje uitgooien. Het was vandaag trouwens erg rustig en dan is wandelen een onvervalst genoegen. Je kunt samen heerlijk van de natuur genieten en ondertussen de afgelopen periode nog eens de revue laten passeren. Na een laatste bergje, kwam het eindpunt in zicht. In de zaal hebben we een toost uitgebracht op ons zelf en de wandeling; we waren kortom tevreden mensen; misschien is dat ook een thema dat bij meer mensen op het menu zou moeten staan.

Marschclub Bütgenbach; we hebben genoten van de stilte en het mooie parkoers om het meer. Bedankt.

Verslag en foto's:   John Driesen

Vervolg foto’s zie: Foto's Bütgenbach