logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Wylre-Slenaken
Wylre-Scheulder
Wylre-Simpelveld
Wylre
Bombay
Trois Ponts
Berneau
Battice
Clermont
Alken
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

 

      
     

Wandeling bij Les Pedestrians Clermont op zaterdag 8 februari 2020.

 

We hadden vandaag geluk; droog, een felle koude wind, maar verder ideale omstandigheden om de beentjes eens lekker los te laten. In de startzaal stond reeds een rij voor de inschrijving. De snelle jongens wilden voor dag en dauw aan de Marathon beginnen. Dat was een prima idee, want zelf wandelde ik een kleine 23 km., die qua tijd ruim over de limiet ging. Oorzaak een hinderlijke blessure aan het linker gestel en de zwaarte van het parkoers. Maar niet getreurd, gaande weg werd een wandelmassage de oplossing voor dat onwillige onderdeel. Na een heerlijk vers broodje, begeleid door een smakelijke glimlach van de medewerkster achter de tafel, begon ik aan het avontuur van die dag. Aan weilanden geen gebrek en die doorkruisten we een groot deel van de route. Gelukkig werden we daarbij bijgelicht door onze hoofdlampen, anders hadden we beslist een of andere koeienvlaai geraakt.

 

      
     

Clermont dankt haar naam aan het meanderende riviertje van de streek; dit kleine stroompje begint in een ondergrondse bron onder in een weiland. Nadat we dit weiland gepasseerd waren, klommen we omhoog naar Welkenraedt-Henri Chapelle. In een loods van de plaatselijke aannemer konden we even op krachten komen en de toch koude handjes warmen. Van hieruit daalden we af naar de bossen van Heesbusch richting Homburg. Op dit deel had ik gezelschap van Henk (als zijn naam tenminste klopt? ”Op leeftijd” zijn namen een ramp); hij houdt van joggen; nu liep hij even met me mee en vertelde over een wandelprogramma, dat op zijn nieuwe telefoon geïnstalleerd was. Aan prachtige vergezichten geen gebrek; Homburg “verkoopt” zijn gebied door middel van diverse info. borden. Eén van die borden gaf een info over de Galloway runderen, die hier worden ingezet voor de extensieve veeteelt; ze grazen het hele jaar door op natuurgebieden en houden zo de vegetatie in toom. Hun vlees is van bijzondere kwaliteit. Mijmerend over zo`n prachtig zwart/beige dier, doet je beseffen, dat natuurbehoud ook anders kan. Iets verderop kwam het typische landschap aan bod; in de streek rond Homburg is het Coulisselandschap een kenmerkend gegeven; een afwisseling van glooiende weilanden, hagen, houtwallen en bosjes bepalen het landschap en ook de situering van de boerderijen. De hagen vormen ook nog een natuurlijke afscherming voor het vee en in die hagen zijn schuilplaatsen voor allerlei vogels en dieren. We wandelden een tijdlang over deze heuvelrug naar Homburg. Afdalend naar Homburg hadden we een prachtig panorama op dit mooie dorpje. Het schooltje in het centrum was onze tweede rust

 

      
     

De retour, tevens de splitsing met de 42 km., boog af naar het begin van een Ravel. Deze oude tracés, vroegere spoorlijnen, die de verbinding vormden tussen Welkenraedt, Plombières, Gemmenich en Aken, vervoerden vracht van de mijnen, vee naar de veemarkten te Battice en landbouwproducten naar de markt te Aubel. Tot 1989 heeft de lijn bestaan, daarna werd ze ontmanteld en terug gegeven aan een recreatieve functie voor de streek; wandelen en fietsen. Via Chévrémont wandelden we naar de derde pauze te La Clouse, onderwijl genietend van de vele gerestaureerde kastelen op dit traject. Vooral Château Vieljaren viel bij mij wel in de smaak; als buitenverblijf heel geschikt? Eerst de postcode loterij even winnen? De militaire begraafplaats te Henri Chapelle is altijd een bezoek waard; sowieso verdient ze meer aandacht, dan tot nu toe. Als je onder de bogen doorloopt en de duizenden kruisen ziet, besef je pas hoeveel levens er opgeofferd zijn voor onze vrijheid. Achter de begraafplaats sloegen we rechtsaf naar de laatste rust. De resterende 5,6 km. liep door een gebied met diverse “opknappertjes”; oude kasteelachtige boerderijen, die nog net niet omvallen. Nog even puffen voor de laatste klim naar de afslag richting Clermont en de kerk met het “Middeleeuwse centrum” kwam in zicht.

 

Les Pedestrians Clermont; Het was een prachtige tocht door de natuur van Welkenraedt, Homburg en Henri Chapelle. Bedankt.

  

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Clermont

 

 

 

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's   

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533