Huy
Beringen
Ivoz
Sart-Lez-Spa

Wandeling bij Les Djoyeûs D`A Tultay Hody op zaterdag, 29 juni 2019.

Na enkele jaren van afwezigheid, wilde ik deze club in de Condroz weer eens met een bezoek vereren. Men was op alles voorbereid; de dames van het broodjes smeer team waren druk in de weer; de koffie pruttelde; de wandelaars konden komen. De zaal ligt opzij van het dorpje in het zicht van de kerk. Na een uitgebreid ontbijt (Een goede maagvulling is met deze temperatuur) net zo belangrijk als veel drinken, begon ik aan hun tocht door de Condroz.

De landstreek is een strook, die zich uitstrekt van Namen, Luik en Henegouwen. Het is een vruchtbaar leemgrond gebied en wordt gebruikt voor de landbouw. Het is door zijn hoogteverschillen (een gevolg van erosie in vroegere tijden) uitermate geschikt voor een ontspannen wandeling tussen de verschillende velden, afgewisseld met bosschages en holle wegen, die vandaag gelukkig voor de nodige schaduw zorgden. De hoogteverschillen variëren van 180 tot 340 meter; er moest dus ook wat geklommen worden. Op de noordelijke hellingen zijn in de 19e eeuw veel naaldbossen aangeplant om te dienen als stuthout voor de mijnen. Deze streek wordt ook wel de Condruzische Ardennen genoemd. Variatie genoeg; we zouden ze vandaag allemaal belopen. Na de start liepen we omlaag naar de eerste velden; de kleurenpracht van de tussenliggende velden straalden blauw op in de eerste morgen zon. Deze vlasvelden zie je meestal in de Condroz en worden gebruikt voor de linnenindustrie. Een mooi contrast met de gele gerstvelden en de groene bietenteelt. Na dit prachtige uitzicht doken we zo`n typisch randgebied in; meestal een holle weg, die de velden onderling scheidt; is ook in het belang van een goede waterhuishouding. De eerste pauze in Lagrange vlakbij Limont kwam als geroepen; al waren we pas onderweg, de vocht huishouding liet van zich spreken.; dus “tanken” maar.

Vanuit deze locatie wandelden we richting Villers-aux-Tours; weer zo`n typisch Waals dorp met een zo te zien goed onderhouden Kasteel. Je kunt hier trouwens niet om de kastelen heen; na elke bocht kom je wel zo`n versterkt huis of kasteel tegen. In Tavier hadden we nogmaals de gelegenheid om lekker bij te tanken. De lus van de 21 km. die nu volgde liep via Limont en Hestreux naar Tavier. Een route door het koele bos, dat volgens de mededeling duurzaam geëxploiteerd werd. Terug in Tavier begonnen we aan de retour; men had nog een extra lus bedacht om de vermoeide en bezwete wandelaars volledig aan hun trekken te laten komen. Het liep, hoe kan het anders bergop naar Les 4 Chemins en boog bij de Chapelle Notre dame af naar Tavier. De laatste rust in een prachtig pand, was dan ook een welkome verlichting. We zaten in het dal en klommen daarna gestaag naar de start te Hody.

Les Djoyeûs D`A Tiltay; een mooie tocht over de Condroz met verrassende paadjes en holle wegen. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Condroz