logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Vaesrade, Thull
Geleen
Mönchengladbach
Ransdaal
Heughem
Vaalser Quartier
Doenrade
Borgharen
Voeren
Elkenrade
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling bij Kasteel Doenrade op zaterdag 1 augustus 2020.

 

Nieuwsgierig geworden door een oude krantenkop over Kasteel Doenrade, besloot ik mijn geluk in deze hoek eens uit te proberen. Kasteel Doenrade heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, zoals zovele Kastelen hier in de buurt. Men noemt haar hier het “Doonderhuuske”. In 1117 bewoonde de Familie Brempt-Dobbelstein het slot; er lag toen nog een gracht om dit slot. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

De Noordvleugel is uit de 16e eeuw; de andere 3 vleugels zijn van latere datum met een stal, die later een kapel werd. In de 18e en 19e eeuw waren de Familie Limpens er de eigenaar; Vanaf 1925 genoot het Kasteel de eer een bejaardenhuis; later een politie school een meubelwinkel en een restaurant te herbergen. Van 1987 tot 1991 stond het leeg en sloeg het verval toe. Vanaf 1993 werd er een hotel in gehuisvest. Het is nu eigendom van Stichting Rondeltappe - Bernoster- Kemmens; zij beheren diverse gebouwen om zodoende het erfgoed te behouden voor de toekomst. Er zou een nieuwe wandelroute zijn aangelegd, die ook gedeeltelijk over het grondgebied van de nieuwe gemeente Beekdaelen zou lopen. Men maakte destijds een foutje, door die route over het grondgebied van een andere gemeente te laten lopen? en door niet te overleggen met die gemeente, was het vandaag ook hommeles met de route aanduiding. Je zou paaltjes met een zwarte band kunnen volgen. Het werd een treurnis pad, want nergens kon ik die paaltjes ontdekken. Het info-bord bij de uitgang van het Kasteel gaf aan, dat er een bepaalde route was, maar waar hij startte en waar dat befaamde paaltje stond, werd niet vermeld. Ik besloot op eigen gelegenheid aan de tocht te beginnen; misschien stond er in de buurt van de kerk meer informatie. Wel een mooi bord, maar geen paaltje te bekennen. Dan maar op eigen initiatief door het mooie dorpje. Achter het dorp boog ik af naar Sittard. 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Na enkele kilometers richting die stad, besloot ik toch maar weer af te slaan naar Doenrade. Op het terras van Kasteel Doenrade smaakte de koffie in die entourage eens te meer. Gezien de “mislukte route” besloot ik toch maar verder te wandelen en een lus te maken om Doenrade heen. Hier had ik naderhand geen spijt van. In het dorpje Bingelrade was weer van alles te besnuffelen. In Oirsbeek staat een bijzondere molen, de Janssen Meule, genoemd naar de molenaarsfamilie, die vele generaties hier maalden. Ze was helaas niet open; over 14 dagen zou er een Open dag zijn? Voor het centrum van Oirsbeek boog ik af naar links en beklom de berg naar Merkelbeek. Ook weer een typisch Limburgs dorpje met een leuk dorpsplein een kruis en enkele bankjes; hier maakte ik een stop en genoot van de voorbijgangers. Kasteel Doenrade was niet ver meer. Terug bij het kasteel kon ik de verleiding niet weerstaan om de bijgebouwen eens goed te aanschouwen. Vroeger keek men niet op een vierkante meter en zo ontstonden deze complexen, die nu tal van functies vervullen.

 

Kasteel Doenrade; een prachtige locatie met dito gebouwen; jammer dat die route er niet duidelijk bij ligt. Bedankt. 

  

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Doenrade

 

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's     

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533