Neerbeek e.o.
Geleen
Mönchengladbach
Ransdaal

Wandeling vanuit Eijsden, Eijsder Beemden, Oost Maarland, Savelsbos, Mesch en Maria Dorp op zaterdag 3 oktober 2020.

Ondanks de regen, die best wel meeviel, hebben we vandaag een mooie tocht gelopen vanuit de Eijsder Beemden. Dit natuurgebied is des te mooier, daar je lange tijd langs de Maas wandelt. Als opvang bekken bij hoog water is het in droge perioden een schatkamer aan natuur. De bekende koeien houden de vegetatie kort; behalve een groot gedeelte met Brandnetels, die natuurlijk niemand lust. Met Pierre, Hub, Albert en Thijs vertrokken we vanmorgen, om dit unieke gebied te verkennen. We waren niet de enige die de Maas wisten te waarderen; tal van kano`s peddelden tegen de stroom in. De natuurlijke grazers lieten zich niet zien; aan de talrijke ,her en der verspreide verse uitwerpselen, waren ze niet ver uit de buurt.

Bij de grote waterplas bogen we af naar de ingang van dit natuur gebied. We wandelden over een grote parkeerplaats en vervolgden onze tocht door een prachtig, op berkenbomen gelijkende, Abeelbomen laan. Aan het eind van deze laan ligt Kasteel Oost; privébezit; van oorsprong een woontoren uit 1548 en tegenwoordig een groot herenhuis. Via de grote weg naar Oost Maarland, doorkruisten we dit dorpje, langs het bedrijven terrein, tot aan het spoor. De veld weg, die rijkelijk bezaaid was met walnoten voerde ons langs het terrein van de oranje Boys, de plaatselijke voetbal club. Dit riep de nodige herinneringen op en talrijke anekdotes. Voetbal blijft een sport, die bolstaat van de emoties. Vanaf hier was het even klimmen geblazen (goed voor de conditie) minder goed voor de spiertjes, die tot nu toe licht wandelwerk achter de rug hadden. Het Savelsbos kwam in zicht en kris kras wandelend door smalle bospaden, snoven we de eerste herfst geuren op. We zaten hoog en dat merkten we bij de afdaling van een steile trap naar onze pauze plek, camping de Bosrand. Onder het genot van een dampend kopje koffie, konden onze bezwete en door de regen nat geworden jassen, naast een rokende openhaard, even op drogen. We waren pas op de helft, dus vort met de geit.

We wandelden even een stuk terug en doken toen links de weg richting Mesch in; dit dorp lieten we echter links liggen en na een pittige klim konden we genieten van een prachtig panorama op Eijsden en de mergelwanden van het Albertkanaal. Even verderop begon de afdaling naar de Maas en Maria dorp kwam in zicht. Dit “dorp” (wijk) is gesticht in 1913, als huisvesting voor de werknemers, die werkzaam waren in de Zinkwitfabrieken. Er waren in die tijd twee fabrieken in Limburg, een in Limmel en deze in Eijsden. De oprichter van de fabriek de Belg Georges Rocour, had in de Verenigde staten het procedé Wetherill, voor het maken van zinkwit meegenomen naar Limburg. Hier stichtte hij in 1870 de latere zinkwit fabrieken. Dit procedé is een moderne manier om zink uit het zinkerts te halen. Het is een pigment ,dat gebruikt wordt  in de verf en rubber industrie. Nu is de fabriek onderdeel van Umnicore.  Na het oversteken van de snelweg bogen we linksaf naar het Crematorium Walpot. Daarna bogen af langs het crematorium en liepen achterlangs naar het buurtschap Hoog Caestert; hier bevindt zich de mooie carréboerderij Kerenshof uit 1695. In de verte zagen we het kasteel van Eijsden tussen de bomen; een fraaie laan zal vroeger de toegang tot dit mooie slot zijn geweest. De tocht zat er bijna op; de koffie lonkte en na een afdaling door de Diepstraat mochten we in het Kelderke de benen strekken en genieten van een verdiende, afscheidsdronk.

Wandeling 234 van Wandelgids Zuid Limburg is zeer de moeite waard. Heren bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Eijsden e.o.