logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Aubel
Berneau
Trois Ponts
Battice
Clermont
Wihogne
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling bij Marcheurs Fort Embourg op 12 januari 2019.

 

Ondanks de slechte weersvoorspelling, afgereisd naar Embourg bij Chaufontaine. Het weer viel reuze mee; dat kon niet gezegd worden van de route, die men dit jaar had uitgezet. Ik moet natuurlijk niet cynisch worden, maar in deze omgeving liggen legio kansen om de wandelaar echt uit te dagen. Anderzijds is het in de winter periode best wel fijn, om niet steeds door een modderveld te baggeren.

 

 

       
         

Enfin, we startten na de vereiste ochtendinname en wandelden door Embourg omhoog richting het Fort. Het fort was onderdeel van een gordel van forten om de stad Luik. Lang heeft men niet standgehouden. Na een aantal bombardementen en sabotage gaf het garnizoen zich over. Het geheel is gebouwd door generaal Henri Alexis Brialmont. De strategische hoogte boven Chaufontaine, kwam goed van pas. De “sloten” om het fort werden met kanonnen verdedigd. Nu kan men het fort bezoeken en kennis maken met de leefomstandigheden, onder de grond, in die tijd. We passeerden het fort aan de linkerkant en zouden op de terugweg boven over het fort lopen; helaas geen bezoek aan de binnenkant. We klommen langs de grote weg naar Beaufays. Hier konden we in een lokaal van een school de eerste pauze nemen. Gezien de verwachtingen voor de middag (regen en veel wind) en het oordeel van een medewandelaar, besloot ik om de lus van 8 km. voor de 21 km. voor gezien te verklaren.

 

       
         

De retour via Grand Champs en Les Cours, verliep zonder problemen en de afdalingen waren de beloning voor de eerder gedane inspanningen van vanmorgen. Gelukkig mochten we een zijdelingse blik op het fort werpen; de zogenaamde “sloten” rondom het fort waren goed te zien; in oorlogstijd toch een haast onneembare barrière. Het eigenlijke fort moeten we maar eens op de 4de zondag in de maand gaan bekijken van 14.00 uur tot 17.00 uur. De tank onder aan de weg naar het fort staat als een herinnering aan die verschrikkelijke dagen, die oorlog heetten.Terug in het Collège du Sartay haalde ik snel mijn stempel op en snelde naar mijn automobiel om de vochtige spullen te verruilen voor wat droger goed.

 

Marcheurs Fort Embourg; een tocht, die meer uit de verf had kunnen komen, en die de leukste plekjes oversloeg. Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Embourg
 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868