Vaesrade, Thull
Borgharen
Voeren
Elkenrade

Wandeling naar Geleen, Munster-Geleen en Sittard op zaterdag, 12 september 2020.

Vandaag een mooie route gelopen die ik uit het Limburgs dagblad via www.de limburger.nl/uitwandelen had genomen. Een route, waar ik in eerste instantie een beetje sceptisch tegenover stond. De Geleenbeek kende ik nog van wandelingen in de buurt van Spaubeek., maar na deze tocht ben ik om; een geweldig mooie route langs en door het Burgemeester Damenpark en het stadspark van Sittard als toetje op de taart. Vanuit dat Burgemeester Damenpark en het vrijetijdscentrum Glanerbrook, wandelde ik richting Daniken. Bij een manege waren de rode markering op de lantaarnpalen en langs de weg, opeens “verdwenen”. Ik denk, dat ik daar beter had moeten opletten, want na een overigens mooie lus door het Danikerbos, kwam ik weer bij die manege terecht. Een lieftalige dame met hond bracht me hier weer op het goede spoor.

Het volgende traject leidde me langs de Geleenbeek, die tijdens deze tour nooit ver weg was. De Geleenbeek ontspringt in de kelders van de Benzenraderhoeve en komt bij Stevensweert in de Maas. In Sittard splitst zich de rivier in een zijtak, die de keutelbeek heet. De Latijnse naam is Glana, dat heldere beek betekent en de huidige kleur van het water doet vermoeden, dat dit nu wel het geval is. In de jaren 50/60 werd de Geleenbeek gekanaliseerd; nu zou zo `n ingreep niet meer in de waterhuishouding passen. De vele eenden, die rustig op het tamelijk “snel stromende” water verbleven, voelen zich duidelijk thuis op deze rivier. Via een ruig pad door het bos, kwam ik tenslotte in Munster Geleen terecht. De voormalige steenfabriek Plinthos, nu de Mutsaersstichting (jeugdhulpverlening), is reeds van verre te zien; de oude schoorsteen bepaald het uitzicht in dit verder vlakke landschap. In Munster Geleen zwierf ik door diverse achteraf straatjes naar de Karelhoeve. Hier heeft pater Karel, die behoorde tot de congregatie der Passionisten twee mensen genezen; hij werd ook wel de man met de helende handen genoemd. In 2007 werd hij heilig verklaard. De omgeving is in de oude stijl van jaren geleden gelaten; straatjes doen Middeleeuws aan. Even verder speelde het cafeïne gehalte van mijzelf op en dook ik een klein restaurantje binnen.

Vanuit dit restaurant vervolgde ik mijn route naar de boorden van Sittard. Wederom liep dit traject langs de Geleenbeek. Bij nadering van de N276, dook ik onder de weg door en naderde de buiten wijk van Sittard. Na al dat auto lawaai, was deze omgeving een oase van rust. De stadsvijver ligt mooi midden in een groen gebied met aan de rand de Geleenbeek, die de Obhovener molen voorziet van het nodige stuwwater. Hij ligt aan de rand van Sittard in het buurtschap Obhoven. Het is nu een rijksmonument. Maar het had niet veel gescheeld over deze laatste molen was ook verloren gegaan. Een actiegroep heeft voor het behoud van deze molen gezorgd; hij bevat nu een waterkrachtcentrale en levert 19 KV groene (water) stroom. Het traject liep verder langs deze prachtige molen en volgde wederom de loop van de Geleenbeek. Lange tijd liep ik ook parallel aan de spoorlijn; voorbij het hondenpension stak ik de spoorlijn over en via de Danikerstraat, de Oranjelaan en de Beekhoverstraat kwam het Damen park in zicht.

Kim.Noach, het was een hele openbaring om zoveel groen tussen deze twee grote steden te ontdekken. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Geleen