Ans (Luik)
Wijlre
Bassenge
Kanne

Dinsdag-wandeling bij OLAT te Grathem op dinsdag, 5 juni 2018.

Het Maasplassen gebied, biedt tal van mogelijkheden tot het maken van een heerlijke wandeling. De plaatsen Grathem en Thorn zijn ideale start locaties. Wandelvereniging OLAT organiseert om de 14 dagen een wandeling, die de leden zelf mogen uitzetten. Zo ook deze dinsdag, die door Gonny Hollanders uitgezet was in de omgeving van Grathem en Thorn. Om 10 uur vertrekken de groepen en maken een tocht van ongeveer 20 km. door de prachtige natuur van de Kempen, de Peel, de Meierij en een enkele keer in het grensgebied met Limburg. In het knusse centrum van Grathem, in zaal Geraats Markt 5, zouden we vertrekken voor een tocht met als Thema: “Rondom het witte stadje”. Van hier uit volgden we de knooppunten, die op de kaart van de Gemeente Maasgouw duidelijk zijn weergegeven. Na een kopje koffie vertrokken we naar de boorden van de Uffelse beek.

De paden hadden pas een nieuwe bestrating gehad. D.m.v. info.borden werden de bezoeken geïnformeerd over de diverse bomen, struiken en planten. De deelnemers hadden er duidelijk zin in, want ze wandelden flink door. We volgden de Uffelse beek een tijdlang, maar bogen ter hoogte van het kanaal van Wessem naar Nederweert links af. Iets verder op staken we de drukke weg over en wandelden naar de eerste “appel pauze”. Bij de Kapel “Onder de Linden” werden de eerste versnaperingen verorberd. Deze uitzonderlijke mooie kapel werd opgericht door Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim; kanunnikes van het wereldlijk stift Thorn. Er volgden nog diverse aanpassingen, maar uiteindelijk pronkt deze kapel, zoals ze nu onder de bloeiende Linden staat. Voor info: www.kerkgebouwen -in-limburg/kerken/thorn-van-de-ol-vrouwe-onder-de-linden-loretokapel. Vanuit deze prachtige locatie wandelen we verder richting Thorn. Het witte stadje heeft al menig bezoeker getrokken; het is een beschermd stadsgezicht. Gonny had ruim de tijd genomen om dit pareltje nader te aanschouwen. De gebouwen in het centrum zijn een” restant” van de vroegere ministaat, die beschikte over een eigen vrouwelijke (over emancipatie gesproken!) rechtspraak, minileger en een eigen muntslag. In de 10e eeuw stichtte graaf Ansfried en echtgenote Hilsondis een abdij, die uitgroeide tot een wereldlijk stift. In 1794 maakten de Franssen er een einde aan en sloopten vele gebouwen; gelukkig bleef een deel gespaard en kunnen wij nu genieten van de vroegere rijkdom. Na het bewonderen van al die schoonheid streken we neer in Café Aod Thoear om de middag lunch te nuttigen. Het gekwetter verstomde; een goed teken want de soep smaakte heerlijk.

Het tweede deel van onze tocht liep naar het Maasplassen gebied. Weer en mooie omgeving, die ontstaan is door ontgrinden van de Maas. De meren, die toen ontstonden zijn een waar paradijs voor water sporters zoals o.a. een duikclub, waar we eventjes een “appel pauze“ hielden. Via een pad langs een kanaal vol met bloeiende waterlelies kwamen we weer in de buurt van Grathem. De watermolen van Grathem, nu even in de “steigers” voor een opknapbeurt. Deze nog werkende molen is de oudste (1252) bekende molen in het Noorden van de provincie. Ze heeft 2 verschillende aandrijfsystemen n.l. een turbine en een onderslag rad. Ook hier een reeds milieu vriendelijke opwekking van stroom; een deel van het dorp werd voorzien van elektriciteit. In 1995 vond een grote renovatie plaats en zo te zien heeft deze de tand des tijds goed doorstaan. Aan alle plezier komt een einde zo ook aan deze prachtige wandeling. Terug op het terras van Café Geraats brachten een toost uit op onze Gonny en alle deelnemende leden van OLAT, die deze dag voor ons onvergetelijk maakten.

BEDANKT.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Grathem