Roggel
Soumagne
Pepinster
Malmedy

Wandeling bij Wanderfreunde Mönchen-Gladbach Hardt op zaterdag, 7 september 2019.

Deze wandeling roept bij mij nostalgische gevoelens op. De omgeving is vlak, maar de natuur is er jong en mooi. De bruinkoolwinning en de kiezel exploitatie, heeft veel met het landschap gedaan, maar zoals altijd neemt de natuur het heft weer in eigen hand en herstelt zich wonderbaarlijk. Op de rit naar Hardt merkte ik al gelijk, dat een nieuw deel van de aarde werd opengescheurd voor de winning van de Bruinkool. Grote machines vraten zich een weg door de lagen en maakten het noodzakelijk om hele dorpen te evacueren. Tom Tom wist even niet hoe dat hier met de verlegging van de autobaan zat; want die moest ook wijken voor die gulzige bruinkoolvreters.

In PfarrHeim te Hardt, liepen de medewerkers zich de “wandelpoten” onder hun lijf uit, om de eerste wandelaars te ontvangen. Voorzitter Johannus Kück liep als een volleerde dirigent door de zaal. De planning was uiteraard perfect, al heb je mensen, die pijlen aftrekken niet in de hand. Gelukkig viel dat achteraf wel mee. Het eerste deel van de route maakte een grote lus naar Rasseln; dit plaatsje in de buurt van Hardt heeft als bijzonderheid een authentieke boerderij, die op de monumentenlijst is geplaatst. De bouwwijze is uniek voor deze streek. Ze heeft de vorm van een vierkanthoeve met de stallen en het woonhuis in dat vierkant. Waarschijnlijk was dat vroeger gewoon veiliger en kon men de poort dichtdoen om gespuis buiten de deur te houden. De route naar Rasseln liep over kaarsrechte veldwegen en enkele bosschages. Vanuit Rasseln maakten we een retour naar de buitenwijken van Hardt. We liepen lange tijd langs een nieuw natuurgebied, het Vorster Busch, dat is ontstaan, na de winning van grind uit deze groeve; het grind is gebruikt bij de aanleg van de autoweg. Na een rondgang door die wijken doken we het bos in.

De tweede rust in een houten schuilhut in het bos, gebruikten de meeste wandelaars om een lekker kopje koffie te drinken. De volgende halte bevond zich, traditioneel, in de Paul Moor Schule. Voor we daar arriveerden, liep ik enige tijd samen met twee heren, die aan den lijve hadden ondervonden, wat het betekent als je kanker hebt en in de kliniek gelegen hebt, die we passeerden. Na hun operatie werkten ze hard aan hun conditie en waren van plan om te voet naar Kevelaar te gaan; een bekend bedevaartsoord. In de Paul Moor school, die gehandicapten overdag een zinvolle besteding bood, maakte ik een tijdlang gebruik van de rust om even gezellig met de medewerkers te praten. De retour via de bossen rond Hardt, hebben niet alleen de huidige bewoners geïnspireerd; reeds 2000 jaar voor Chr. leefden hier Germaanse stammen, die hun doden begroeven in grafheuvels en hen van allerlei gebruiksvoorwerpen mee gaven.; o.a. aardewerk in de vorm van urnen en potten. Veel van deze préhistorische voorwerpen zijn verdwenen. Na nog een ronde door het bos, doemde in de verte de toren van Hardt op. De tocht was bijna ten einde en dat gebeurde onder een stralende hemel, want de voorspelde regen bleef ons bespaard.

Wanderfreunde Mönchen Gladbach Hardt; een heerlijke tocht door jullie achterland. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Hardt