Huy
Beringen
Ivoz
Sart-Lez-Spa

Wandeling bij Marsch-Club Micky Mäuse Hauset op zaterdag, 22 juni 2019.

In deze zomer periode volgt de ene na de andere mooie wandeling; natuurlijk speelt het weer en de hoog zomer, waarin de natuur op zijn moois is, hier ook een subjectieve rol in. Daarbij komt nog, dat de streek in het Duits sprekende deel van België een bijzondere aantrekkingskracht op mij heeft. De mentaliteit en de vriendelijkheid van de mensen, die al heel wat hebben moeten verduren na die oorlogen, is hier waarschijnlijk debet aan. Het was vanmorgen heerlijk zomer weer; de zon kwam om 6.00 uur al krachtig boven de horizon uit. De rit door het landschap van Moresnet en Calamine, ademt de sfeer van vroeger; nog niet zo lang geleden werd in deze streken in ondergrondse en bovengrondse mijnen zink en lood gewonnen. Vandaag de dag gaan er weer stemmen op, om die exploitatie opnieuw te beginnen; gelukkig is er van beide Limburgen veel verzet. Nu nog merken we door de vervuiling van die mijnen, dat de Geul te hoge concentraties lood en zink heeft. (zwemmen wordt nog steeds afgeraden). Als je het dorpje Hauset binnen rijdt, waan je je in een ander land. Veel gebouwen zijn op Duitse leest gestoeld. Niet verwonderlijk als je bedenkt, dat het vroeger Duits gebied was.

In de zaal, die onlangs nog grondig is opgeknapt, waren de medewerkers druk bezig om de wandelaars te ontvangen; de koffie en broodjes kwamen tevoorschijn en die verdwenen in het hongerige “morgenmaagje”. Vanuit de zaal vertrokken we langs de kerk, rechts naar de “Geulpromenade”; dit smalle pad volgt een tijdlang de eerste meanders van de nog kleine Geul richting de kupfermühle. Men zag al gauw, dat men die waterkracht kon gebruiken voor diverse molens. Ze ontspringt bij de cycloopstenen in Raeren. Dit miezerige stroompje zal weldra een heel ander verloop krijgen. Vanaf haar oorsprong daalt ze 250 meter en stroomt uiteindelijk via Voulwammes boven Itteren, in de Maas. In de vorige eeuw waren er plannen om van deze snel stromende rivier een waterkrachtcentrale te maken. Gelukkig bood men stevig verzet en gingen de plannen in de prullenbak. Deze natuurlijk meanderende rivier zou dan voor eeuwig in een keurslijf gedwongen worden. We klommen omhoog door het bos Brennhag. Na nog wat dauwtrappen door weilanden, belandden we in de eerste pauze in een manege de Vieljahrhof. Van hier uit volgde een lus van de 17 km. richting Astenet.

Op dit gedeelte van het traject konden we aanschouwen, wat een divers landschap en flora er langs deze snel stromende rivier ontstond. De gele monnikskap, de kleine maagdenpalm, het knikkend nagelkruid en het schaafstro sieren de oevers. In de bomen nestelen blauwe reigers; als dat geen natuurlijke rijkdom is. Door de exploitatie van die lood en zink mijnen kregen zink minnende planten weer hun aandeel. Het spoor was lange tijd onze begeleider; in de verte kreeg een groot complex onze aandacht. Dit vroegere klooster, de Katharina stift, nu een altersheim, torent hoog boven de bebouwing van Astenet uit. De retour door het Buchenbusch waarschuwden de wandelaars om vooral attent te zijn op teken beten; de teken hebben zich de laatste jaren in de bossen verspreid; goede controle is noodzakelijk om een infectie te voorkomen. De volgende molen diende zich aan, de Fingerhutsmühle. Ze zijn niet allemaal meer in bedrijf, maar dat waren vroeger de motoren van de economie. We liepen door diverse smalle en achterafpaadjes terug naar het centrum van Hauset.

Marsch-club Micky Mäuse; een prachtige route die de omgeving van Hauset mooi in kaart bracht. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Hauset