Malmedy
Ans (Luik)
Ivoz
Grathem

Wandeling bij Wanderclub Micky Mäuse Hauset Belgien 1975 op zaterdag, 23 juni 2018.

De wandeling in Hauset, staat evenals vele andere wandelingen, op de favorieten lijst. Ze zijn qua kilometers, niet de langste, maar daar ga ik zo wie zo niet voor naar een club. Wat telt zijn de enthousiaste medewerkers van de club en het landschap. Opvallend waren dit jaar de jonge krachten achter de bar en bij de tafel met vla, soep en koude schotel. Zouden dan toch meer mensen inzien, dat wandelen een toffe sport is; goed voor de lijn en je algehele gezondheid. Door een mankement aan de elektriciteit was er, zo vernam ik uit betrouwbare bron, een brandje ontstaan en kon men de spullen niet op tijd klaar hebben. Maar daar zat niemand mee; braaf wachten op de koffie en het broodje.

De route dit jaar, liep zoals gebruikelijk om Hauset met een lus naar de buurgemeenten  Hergenrath en Kelmis. Het eerste deel langs de kerk omhoog naar Schallenberg. De Geul is nooit ver weg en ook nu passeerden we haar in de buurt van de oude molen aan de Göhlstrasse en ”E jen Rotsch”. Aan de straat namen kun je goed zien dat het dialect gebaseerd is op het plat Duits en lijkt veel op het Limburgs dialect. We sloegen rechtsaf en maakten een fijne toer door de  Buchenbusch. In de verte doemde de enorme overspanning van de spoorbrug op. Je vraagt je af, hoe zo`n enorm lang gevaarte blijft hangen. De constructie oogt massief en degelijk; een staaltje vakmanschap. We wandelden nog een poos langs de spoorlijn en kwamen uiteindelijk in Hergenrath terecht. Een leuk klein dorp in de buurt van Kelmis. In de Fanfarezaal annex gemeenschapszaal (te horen aan de toeters en bellen) konden we even de beentjes strekken.

Van hieruit maakten we een lus van ongeveer 7 km. naar de Eyneburg boven langs Kelmis. Deze, helaas vervallen burcht, ligt boven de Geul achter Hergenrath. In vroeger tijden was ze door haar ligging goed te verdedigen. Nu is het geheel in een desolate staat en lijdt tot verder verval. Boven de burcht bogen we af naar het Gippenhaagerbusch. Zo te zien werd er in het bos, hard gewerkt aan diverse nieuwe leidingen en andere werkzaamheden. Na dit rondje kwamen we weer in onze eerste rust te Hergenrath. De retour via Berthof en de Schapenheide en Stöck, verliep zonder kleerscheuren. De draaihekjes waren niet berekend op maat XL. Terug in de Mehrzweckhalle, begroette ik onze mega wandelaar Jac, die prachtige natuur foto`s maakt en allerlei detail opnamen van insecten laat zien door de ogen van zijn camera. Dat is ook wandelen en genieten tegelijk. Chapeau, Jac. Het tongetje was uitgedroogd en daar is een geëigende methode voor: Proost.

Wanderclub Hauset; een schitterende wandeling om en door jullie achterland. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Hauset