Genk Winterslag
Welkenraedt
Blegny
Bütgenbach

Wandeling bij Les Piquants de Herve op zaterdag, 17 november 2018.

Vanmorgen een heerlijk fris wandelweertje. Bij vertrek min 2 graden en gaandeweg oplopend tot een “dikke“ 8 graden; de zon doet in deze herfst tijd de bladeren fonkelen aan de bomen. De omstandigheden waren op deze zaterdag optimaal. Vol frisse moed reed ik vanmorgen via Battice naar Herve, de “hoofdstad” van dit wonderschone gebied. In de zaal de gebruikelijke drukte van de medewerkers, die een voor een uitwaaierden naar hun controleplaatsen. De deelnemers werden uiteraard niet vergeten; de koffie pruttelde en de broodjes lagen keurig gesmeerd in hun zakjes te wachten op al die hongerige maagjes.

De route van vandaag liep in grote lijnen naar Battice, Charneux en Julémont; met een lus van de 25 km. naar Loneux. Op de kaart was al duidelijk te zien, dat we volop konden genieten van weidse vergezichten .De streek van Herve staat bekend om zijn uitstekende kaas; vooral het zogenaamde “stinkkaasje” is alom bekend. Zijn naam is eveneens de Goudse kaas beschermd en mag alleen gebruikt worden voor de kaas geproduceerd in het Land van Herve. De club heeft het symbool van Herve gebruikt in haar logo .Als je zo`n kaasje eenmaal geproefd hebt, ben je verloren. Reeds in het jaar 779 wordt melding gemaakt van Herve. In 1270 krijgt de stad haar stadsrechten. In 1465 steken de Luikenaren haar in brand (waren zeker jaloers op die fijne kaas?)  en in 1487 wordt ze ook nog eens geplunderd; voorwaar een bewogen geschiedenis. In Herve staan diverse oude gebouwen te pronken als pareltjes uit het verleden, toen de stad een ongekende bloei doormaakte. De vakwerkhuizen zijn hier ruim vertegenwoordigd. En dan vergeten we nog die geweldig mooie dalen met glooiende weilanden, waarin de koeien de basis vormen voor die lekkere producten. Terug naar de wandeltocht; het eerste deel volgden we een deel van de Ravel richting Battice. De weilanden waren ” besuikerd” met de eerste nachtvorst van dit jaar. Vreemd, als je bedenkt, dat enkele weken geleden we nog in de korte broek liepen. Het witte kruis hoog boven op de heuvel, kondigde Charneux aan. We liepen langs dit kruis; de geschiedenis verhaalt, dat hier vroeger de edelen van de streek, een soort volksgericht hielden en vergaderden over zaken van bestuur; wellicht rijkelijk overgoten met de nodige wijn.

Vanuit Charneux ging het verder naar Julémont. In de rustzaal heerste een ware sauna warmte;  men wilde de wandelaars waarschijnlijk tijdelijk ontdooien. Er volgde van hieruit een lus van de 25 km. naar Loneux. Via Loneux wandelden we terug naar Julémont; de vergezichten werden alom helderder, daar het zonnetje flink begon te schijnen. Hier zat onze Theo met wandelvrienden te genieten van een sterke kop koffie. De retour naar Charneux liet in de vele holle wegen zien, dat diverse wilde bloemen nog helemaal niet winterklaar zijn; De koekoeksbloem stond er fier te pronken met zijn licht paarse bloemen. Het witte kruis van charneux “begeleidde” ons op de terug weg naar het start lokaal. De zaal zat letterlijk propvol en dan is de temperatuur niet aan te bevelen; reden waarom ik gauw de luwte van het parkeerterrein opzocht en nadat de vochtige kleding was gewisseld, reed ik naar ons dorpje in het Geuldal.

Les Piquants Herve; een fraaie tocht door het land van Herve met zijn groene weiden en nog diverse koeien in de wei; kunnen die weer die verrukkelijke kaas produceren. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Herve