Vaesrade, Thull
Borgharen
Voeren
Elkenrade

Wandeling vanuit De Heeg naar Heugem, Randwijk en Maastricht op zaterdag, 15 augustus 2020.

Met de neus in de wind, maakte ik een verrassende wandeling vanuit De Heeg. Die neus ving vanmorgen allerlei geuren op; veel geurtjes uit de natuur vrijkomend door de zwoele nachten en allerlei menselijke geuren, al dan niet aangenaam. Ik parkeerde mijn wagentje in de ondergrondse parkeergarage Roserije. Men kan hier gratis staan en op zo`n klamme dag als vandaag stond hij hier lekker uit de zon. Vanuit dit winkelcentrum wandelde ik kris kras door de wijk de Heeg. Ontelbare malen zijn we langs deze wijk gereden; mijn nieuwsgierigheid was gewekt en daarom besloot ik nu eens te voet door deze wijk van Maastricht te gaan. Maastricht heeft 44 wijken.

De Heeg werd eind jaren 70 gebouwd als de zoveelste uitbreiding van “Groot Maastricht”. Ze werd toen aangeprezen als zijnde de ideale wijk voor gezinnen met kinderen; de voorzieningen zijn navenant; twee basisscholen ,een wijkcentrum, de Boeckel en diverse verenigingen brengen lucht en binding in dit deel van de stad. Helaas is daar de laatste jaren de klad ingekomen. De vergrijzing slaat ook hier toe. Nu, veel leegstand en ondanks het vele groen, oogt het wat povertjes. De droogte maakte, dat het groen nu geel was. Via allerlei voerpaden doorkruiste ik de wijk. Het klopt inderdaad, dat het allemaal heel landelijk oogt. Vanuit de wijk wandelde ik richting Randwijk. Het A.Z.M. is een massief gebouw aan de horizon. In de loop der tijd zijn er diverse gebouwen aan en tussen gebouwd, zoals het hypermoderne oogcentrum. Met het ziekenhuis aan mijn rechterhand ging in verder richting Heugem. Een heerlijk ogend authentiek dorpje aan de Maas. Aan het eind van dit dorp boog ik af naar de jachthaven en het Kasteel De Hoogenweerth. Zoals zo vaak heb je het wel eens gezien aan de overkant van de Maas bij de ENCI. Het ligt verscholen aan de oever van de Maas en dat alleen maakt de locatie uniek. Na een korte “bezichtiging” liep de route verder langs het waterrecreatie park van Randwijk. De camping stond vol; ook hier te merken, dat veel Nederlanders hun eigen land verkiezen boven het buitenland; al is Limburg eigenlijk een stukje “buitenland”.

Het gebied Kleine Weerd, is een ruig terrein, dat in tijden van hoog water overstroomt. Er werd in 2015 een nevengeul aangelegd voor een nog betere doorstroming van de Maas. De stad kwam in zicht met als immense blikvanger het Gouvernementsgebouw, dat gedeeltelijk in de Maas is gebouwd. Op dat eiland was vroeger de vesting Randwijk gelegen. Het Centre Céramique is ook weer zo`n ambitieus project van de stad Maastricht. Na een moeizame start komt het nu eindelijk uit de verf. De verbinding met de binnen stad via de Hoeg Brök heeft daar ook aan bijgedragen. Op het plein voor die voet en fiets brug, zeeg ik neer op het terras en bestelde een dubbele koffie. De machine moest natuurlijk niet vergeten worden. Via het MECC wandelde ik terug naar de Heeg. Ik schampte nog een stukje van Heer en liep toen de wandelpaden van De Heeg binnen. Voldaan pruttelde ik langs de Molen van Gronsveld retour naar mijn dorpje aan de Geul.

De Heeg, Randwijk, Heugem , de Kleie Weerd ; wijken en gebieden, die een bezoek zeker waard zijn. Vlakbij en prachtige Natuur.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Heughem