Beyne Heusay
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij Samen Uit Samen Thuis te Houthalen Helchteren op zaterdag, 1 september 2018.

Als je nog niet wist, dat de Herfst in aantocht was, dan maakte de temperatuur je er vanmorgen wel attent op; een kleine 4 tot 6 graden op de heenreis richting Houthalen en een witte dauw deken op de weilanden. Het was weer even wennen, maar de keerzijde van de medaille was een betoverende zonsopgang over de eindeloze heidevelden.

De startzaal lag in een gebied, dat ruim voorzien was van parkeerplaatsen. Tevens had men de route zo gepland, dat hun startplaats van vorig jaar nu als centrale rustplaats was ingericht. Het begin van de route liep even door de buitenwijk Berkenveld en Tenhout richting de autoweg. Deze passeerden we niet maar liepen evenwijdig aan die rust verstorende “racebaan”. De heide lag er in volle glorie te pronken; de opkomende zon wierp een sprookjesachtig licht over de met dauw bedekte heide velden. Dit gedeelte met een passage door het Reservaat Ten Haagdoornheide was zondermeer het mooiste gedeelte van de tocht.  Het natuurreservaat Ten Haagdoornheide, vallei van de Laambeek en de Huttebeek, was vroeger door afwateringssloten, dijken en sluisjes enigszins geschikt voor hooiland; landbouw rendeerde niet. Heden ten dagen laat men dit gebied met zijn rijke fauna en flora met rust, maar menselijk ingrijpen is toch noodzakelijk; door een selectief maaibeleid biedt men alle dieren die er leven, een plek om te foerageren. Het Moerasbos of Broekbos heeft een ondoordringbare veenbodem en houdt het water goed vast. Vandaar die mooie veen plassen. De eerste rust kwam in zicht.

Het startlokaal van vorig jaar was nu hun centrale rust. Van hier uit maakten we een grote lus naar het natuurreservaat de Kelchterhoef. Hier tref je de oudste bomen van het domein aan; je kunt dit afleiden aan de lagen en begroeiing; lage struiken, middel grote bomen en hoge (oude) bomen. Tevens een grote variëteit aan bomen zoals de beuk, de eik, de kastanje, de linde, verder Spork, lijsterbes en vlier. Wederom genieten van die mooie bossen met aan beide zijden een geweldig uitzicht op de uitgestrekte gras landen. Deze oogden nu al heel wat groener, dan een week geleden. Dat zal ongetwijfeld iets te maken hebben met die veenbodem. De veenplas in het midden van dit domein had toch duidelijk iets minder water, dan in natte tijden. We liepen om dit ven heen en moesten door hoog grasland terug naar de “bewoonde” wereld. Tekenliefhebbers deden er goed aan, om benen en andere onderdelen grondig te inspecteren; je weet maar nooit. De Plas als centrale rust was een welkome onderbreking van de tocht. Mimi en Jan zaten te genieten van die rust; samen trokken we op, om aan de retour te beginnen en wat is nu gezelliger als optrekken met wandelaars, die net zo veel genieten van de wandeling en de natuur als jezelf. In de startzaal werd nog eens uitgebreid nagetafeld over al dat moois.

W.S.V. SUST Samen Uit Samen Thuis; jullie hebben ons diverse prachtige plekken van de heide laten zien; gezelligheid was troef. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Houthalen