Voeren
Bilzen
Bellaire
Voeren

Wandeling bij Marcheurs du Chateau Vert de Huy op zaterdag, 28 april 2018.

De wandeling in Huy was dit jaar, mede door de vertrek locatie, de romantische van alle wandelingen tot nu toe. Verborgen in een schuur, behorende tot de stallen van de kasteel boerderij, konden we genieten van de ambiance van eeuwen geleden. Zelfs mijn “Tommie” had moeite om de juiste locatie te vinden. Het adres correspondeerde met een disco, die vooraan in het landgoed lag, maar gaf geen zicht op de omgeving van het kasteel. Na enig zoeken en een eenrichtingsweg omzeilend, dook in de middle of nowhere de vertrekplaats op. Al hobbelend over de “middeleeuwse” kinderkopjes, konden we rondom de gebouwen parkeren. Het startlokaal in een oude schuur, behorende bij het boerderij complex naast het kasteel, deed je fantasie op hol slaan. Hoe moet dat niet vroeger geweest zijn; lijfeigenen runden de boerderij voor de heer en hadden als “tegen prestatie” bescherming binnen de muren van het kasteel. Vrijheid in gebondenheid.

De omgeving van het vroegere kasteel oogde nu enigszins desolaat, maar er waren tekenen van herstel. Thijs en Albert kwamen iets later binnen en samen zijn we aan dit avontuur begonnen. Het landschap wordt gedomineerd door grote percelen voor de landbouw. Op de hogere gronden groeien dichte bossen; we zouden ze vandaag diverse malen doorkruisen. In het begin dreigden de weergoden onze dag te verpesten, maar op een enkel drupje na bleef het praktisch droog. Onze body`s daar en tegen hielden het niet droog; de temperatuur steeg en het zweetgehalte idem dito. Onze eerste halte was de rust in Salle Baudoin te Solières. Een klein dorpje achter het Bois de Melard. Door dit, in fraaie frisgroen getooide bos, wandelden we richting Ben Ahin. De naam is waarschijnlijk afkomstig van Arabische invloeden, vertelde een mede wandelaar. Als iemand meer weet over dit stadje aan de Maas, dan houd ik mij aanbevolen. Na diverse prachtige smalle paden door het bos, stonden we plots aan de boorden van de Maas. Langs een brede boulevard ging het richting Ben Ahin. De tweede pauze, iets hogerop aan de grote baan, werd bemand door Pierre. Hij heeft in deze club zijn nieuwe “liefde” gevonden. De menu kaart  van Brasserie Elysée Beaufort en vooral de bierkaart wekten onze interesse; zoveel soorten bier zie je in een café maar zelden; al hoewel? Vooral het merk Crapule deed het goed in onze beleving.

Enfin, na dit aangenaam verpozen kregen we meteen de vuurdoop. Gelukkig waren de beentjes uitgerust en begonnen we aan een forse klim. De rotsformaties in dit bos getuigen van een heftig verleden; ze moeten met geweld zijn opgedrukt. Hijgend en zwetend namen we deze barrière . Het was beslist niet van die uitnodigende biertjes, want die hadden we wijselijk laten staan maar puur door de oplopende temperatuur. De terugweg liep na die heerlijke klim rechtuit langs een Ravel, althans dat vermoedden wij. De ondergrond, die bestond uit het z.g. Romeinse weg patroon, vereiste voortdurende oplettendheid. In Soliéres bezochten we de laatste rust alvorens terug te wandelen naar het Chateau Vert. De parkeerplaats, die vanmorgen nog maagdelijk leeg was, stond vol met blik. We klonken op de geslaagde wandeling en reden al hobbelend terug naar ons kasteeltje aan de Geul.

Marcheurs du Chateau Vert de Huy; een prachtig parkoers met heel veel afwisseling en paadjes, die wandelaars weten te waarderen. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Huy