Huy
Beringen
Ivoz
Sart-Lez-Spa

Wandeling bij Amis Marcheurs Ivoz op zaterdag, 8 juni 2019.

Een wandeling met een rouwrandje; tijdens mijn werkzaamheden in de tuin, af en toe moet er wat gesnoeid worden, heeft een klein bijtje de “logge beer” helemaal plat gestoken. Vanaf dinsdag was ik niet de oude en met koelen en een paar paracetamolletjes (advies van mijn huisarts), zou binnen niet al te lange tijd dit euvel verholpen zijn?? Niet dus…zowel mentaal als fysiek was ik een paar dagen helemaal uit het lood geslagen en zelfs vandaag liep het niet zoals gepland. De harde wind gaf de doorslag en bij de splitsing van de 12, de 20 en 30 km., koos ik voor de veilige optie en volgde het mooie pad van de 12 km.

In de zaal was het redelijk rustig al zou je verwachten, dat vele wandelaars de 50 km. zouden verkiezen. Na een slecht weg gekauwd ontbijtje, begon ik aan mijn avontuur te Ivoz. Ivoz ligt aan een industrie gebied langs de Maas. Je zou niet verwachten, dat ze zo veel mooie natuur in hun achterland hadden. Daarvoor moest ik eerst door het dorp bergopwaarts naar boven klimmen. Eenmaal boven, loop je zo de natuur in. Door smalle paadjes, gedeeltelijk achter de tuinen van de bewoners, kom je in de bossen rondom Ivoz, met namen als Bois de St. Paul en Bois de L`Abbaye. Bois genoeg in deze geïndustrialiseerde omgeving; ze werken als groene longen voor grote steden zoals Seraing en Luik. Na diverse omzwervingen door die bossen kwam ik aan bij de eerste controle in een gezellig gebouwtje in de buurt van Seraing. De grote gebouwen zijn waarschijnlijk het plaatselijke ziekenhuis. Vanuit La Boverie wandelde ik retour naar Val Saint Lambert. Dit prachtige complex, dat vroeger deel uitmaakte van een bloeiende Glas industrie, getuigd nog immer van een rijk historisch verleden. De orde der Cisterciëzers stichtte in 1202 een abdij in deze contreien; ze bleven er tot 1796. In 1826 zag Francois Kemlin wel brood in deze grote gebouwen en begon een glasfabriek; de ligging was ook gunstig; direct aan de Maas en grenzend aan een kolengebied. Tegenwoordig is in de abdij het glas museum gevestigd; in Luik is ook een collecte te bewonderen in het Musée des Verres, onderdeel van het Grand Curtius. We zijn enkele jaren geleden in de glasblazerij geweest en ik kan wel zeggen, wie deze meesterstukken heeft gezien staat verbaasd over het vakmanschap van vroeger en nu. Helaas was de winkel nog gesloten. De meeste historische gebouwen zijn in gebruik bij een of andere kunstzinnige organisatie.

Naast al dat moois bevond zich de tweede rust te Val Saint Lambert. Met frisse benen, maar een slecht gestel begon ik aan de retour van een kleine 3 km. Je wandelt aan de achterzijde van de woningen, die best een up-date kunnen gebruiken. De autoweg ligt boven het pad, maar produceert verbazend weinig overlast. Terug in de zaal werd de afstempeling gedaan en vertrok ik naar de thuisbasis aan de Geul.

Amis Marcheurs Ivoz; Het parkoers, dat ik gezien heb, was dik in orde; jammer dat mij vandaag geen grotere afstand gegund was. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Ivoz