Spaubeek
Battice
Clermont
Wihogne

Wandeling bij Club Marcheurs Jalhay op zaterdag, 23 maart 2019.

Na een paar dagen, als voorbode op de lente, was het vandaag meer een stap terug naar de Herfst. Reeds ter hoogte van het Rode Bos, was de laaghangende mist zo dicht, dat het gewoon gevaarlijk was om de gebruikelijke snelheid aan te houden. Ook de rest van de dag was het louter nevel en een fijne motregen, die uit die nevel viel. De laatste kilometers waren iets beter en maakten de wandeling toch nog tot een succes; de route was zondermeer prachtig. Het eerste deel ging ik en enkele anderen meteen in de fout. In plaats van rechtsom van uit de zaal, liepen we de korte route van de 4 km. Nou ja, dat kon er nog wel bij. Terug bij de zaal begonnen we aan de eigenlijke route van de 21 km. Door die laaghangende nevel, leek het net of er een fijne motgeren viel; het was echter die laaghangende mist met hetzelfde effect. Foto`s nemen had in eerste instantie geen zin.

Imponerend zijn de, 500 miljoen jaar geleden omhoog gedrukte, rotsen. Ze steken langs de weg omhoog alsof ze willen zeggen: “mensen, wat maken jullie je druk om een paar steentjes; kijk hier wat de natuur vermag”. En gedenk hoe nietig we eigenlijk zijn. In Flahi mochten we de eerste rust genieten; lekker in een tent, dat het vrijetijdsgevoel nog eens extra versterkt. De oude boerderijtjes , die we op dit stuk passeerden, konden zo uit de Middeleeuwen stammen. Na deze pauze trokken we de vallei van de Hoëgne (vallei van de Statte) binnen. Even onduidelijk, welke rivier hier debet aan is; gezien de grootte, zou ik de voorkeur aan de Statte geven. De info. op de borden was, naar mijn mening ook enigszins, verwarrend. Maar alle gekheid op een stokje of te wel op een prachtig ”Oostenrijks” landschap, het is echt imponerend, die vallei van de Statte. Je moet van de ene rots op de andere manoeuvreren om niet in die voortrazende stroom te belanden. Onderwijl poogde ik om dat mooie natuurverschijnsel op de camera vast te leggen. Onderweg kom je een groot rotsblok tegen dat lange tijd voor een heuse legende zorgde: de legende van “Pire al Marede” en “Trou du Solais”. Kleine wezens (trollen), die met de barbaren uit Lapland hier verzeild waren geraakt; ze deden allerlei klusjes in ruil voor voedsel. Ze zijn uitgestorven; ze woonden in grotten langs de Statte. Vanuit dit prachtige stuk natuur belandden we in de tweede rust te Bolimpont. In een gezellige tent konden we de “machine” nog eens opladen. Je verbruikt wat calorieën op zo`n hink-stap-sprong pad.

Het volgende stuk verliep iets rustiger, al moesten we vaak weer aan de bak, om een hellinkje te slechten. Via Herbiester wandelden we door een bekend punt op de route; hier vertrok meestal vanuit hun vroegere zaal de route. Het kan verkeren, zullen we maar zeggen. Eigenaardig gevoel is dan, dat je je al binnen waant, maar dat bleek niet zo te zijn. We moesten nog langs een controle te Charneux. Geleidelijk begon de mist op te trekken en konden we van de vergezichten genieten. Wat je bij ons minder ziet is het bijtanken van de watervaten voor het vee. Geen drinkwater stond ernaast; hopelijk kan de koe dat niet lezen. De Stal kwam eindelijk in zicht. We daalden af naar de start te Surister. In deze zaal ook weer de bekende gezellige drukte. De fritekes vlogen over de toonbank gelardeerd met overheerlijke Belgische biertjes.

Club Marcheurs Jalhay; we kennen dit gebied en weten, dat jullie er een geweldige wandeling uitzetten; ieder jaar weer. Mogen we nog lang van jullie wandelclub genieten. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Jalhay