Genk Winterslag
Welkenraedt
Blegny
Bütgenbach

Wandeling bij Les Bruyères en Marche Jupille Grivegnée op zaterdag, 24 november 2018.

De eerste zaterdag, die koud en nat begon en in de loop van de dag iets milder werd. De club vierde vandaag het feit, dat ze reeds 45 jaar de wandelaars laten genieten van hun mooie achterland. Voorwaar geen kattenpis in een wereld, die steeds meer beheerst wordt door de computer; je ziet ze steeds vaker met een Tom-Tom horloge, om de route volgen, maar het echte handwerk is niet te versmaden. Dat handwerk bestaat uit het pijlen van de route op een zodanige manier, dat de wandelaars er ook daadwerkelijk van op aan kunnen. Meestal is de klacht, dat een pijl of lint niet te zien was, het werk van onoplettendheid.

Het eerste deel van de route volgde de buitenwijk van Grivegnée; gevolgd door een heuse trap naar Jupille sur Meuse. Een adembenemende klim, die des te moeilijker was door het smalle middenpaadje en de modder, die door de regen spekglad geworden was. Boven was het uitzicht op dat vroege uur niet minder spectaculair; duizenden lichten lagen te fonkelen in het dal; je vraagt je dan af, waar al die energie vandaan komt. De eerste rust in een oude school, is altijd weer opzienbarend; ditmaal mochten we het atelier van een of andere kunstclub gebruiken. De gemaakte kunstwerken hingen te pronken aan de muur. Ik nam de gelegenheid te baat om mijn natte spullen te laten drogen. Na deze rust ging het richting Saive. We passeerden de voormalige kazerne van Saive. Hier was vorige week ook al een wandeling, waar ik helaas niet van de partij kon zijn. De retour liep door een prachtig, maar nat bos. Je loopt van het ene mooie bos door het andere; Bijv. het Bois de Favembois en het Bois des Hout Fays. Er leek geen eind aan te komen; de bomen boden deze keer geen schuilgelegenheid; eerder een extra douche van regen water dat vanaf de kruinen naar beneden drupte. Doordat ik bij de laatste pauze een poncho over mijn jas had aangetrokken, bleef de vochtigheid enigszins buiten de “deur”.

Even buiten Saive verloor ik de macht over het “stuur” en gleed over een gladde stam naar moeder aarde. Het laatste onderdeel (mijn dierbare achterwerk) dat nog droog was, kreeg nu ook de volle laag. Maar niet getreurd, de regen nam af en het beloofde een drogere retour te worden. Na de laatste controle ontmoette ik onze wandelvrienden Bettie, Gilbert en Miel; de arme Hugo lag ziek te bed. Met hen ben ik de laatste kilometers retour gelopen. In de zaal hebben we een dronk uitgebracht op al dat wandelplezier, dat we samen hebben beleefd. Na een droge omkleedbeurt, reed ik terug naar onze even zo natte dal aan de Geul.

Les Bruyères en Marche; de regen was deze keer de spelbreker, maar een wandelaar laat zich daardoor niet ontmoedigen; hij gaat en geniet van al dat moois, dat jullie club ons heeft voorgeschoteld. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Jupille