Voeren
Bilzen
Bellaire
Voeren

Wandeling bij wandelclub Hazewind te Kanne op zaterdag, 5 mei 2018.

Allereerst wil ik jullie deelgenoot maken van een prachtig veulen; geboren enkele dagen geleden bij mijn buurman. Als ultiem lente gevoel is dat toch wel het einde. Hoe dat jong leven dartelt en springt door de wei, geeft ons “ouderen” toch weer een weldadig gevoel. Je bent immers zo oud als je je voelt. Met die insteek begon ik vandaag aan mijn wandeling te Kanne. Een club, die zeer begaan is met mensen, die door een handicap het leven moeten nemen zoals het is. Geholpen door vele vrijwilligers worden ze als volwaardige leden van de club geaccepteerd. De rit naar Kanne is al een feest; als je langs het kanaal rijdt met al die bloeiende Meidoorns, die uitbundig hun pracht ten toon spreiden, dan kan je dag al niet meer stuk.

In de zaal, die de thuisbasis is van de plaatselijke Fanfare Alliance, werd de inwendige mens eerst versterkt met een Petit Dejeuner en vervolgens startte ik voor hun parkoers richting Vroenhoven via Eben Emael. De eerste kilometers gaan, helaas al jaren, naar hun pauze te Vroenhoven. Jammer, want die andere kant van hun gebied, de St. Pietersberg, biedt zoveel meer. Maar goed, de kortere afstanden hebben wel van die ”mooie puist” mogen genieten. Als je eenmaal op het plateau bent, is het uitzicht op al dat landbouw gebeuren ook niet dramatisch. In deze tijd is er van alles gebeurd; de velden zijn “vers” geploegd en ingezaaid. Als de plantjes net hun kopjes boven de grond uitsteken, worden ze bespoten met van alles en nog wat. Een plaatselijk boer begon net aan dat karwei. Doordat enkele rijen later gepland waren, moest hij de dosering veranderen. Je vraagt je dan af of het niet met wat minder kan; de bijenstand zou er meteen van profiteren. Dit onderwerp ligt op veel plaatsen erg gevoelig. Na een verhelderend gesprek met deze landbouwer wandelde ik snel door; zo`n portie gezondheid wilde ik niet inhaleren.

In Vroenhoven was hun eerste en tweede rust. De daarop volgende lus liep naar boven over de bekende landbouwwegen, gemaakt voor een efficiënt vervoer van allerlei landbouwproducten. Voor wandelaars ligt dat accent even anders. De uitgestrektheid van de velden geeft je een kick; de weidsheid en stilte werken bijna therapeutisch. Na deze rondgang via Heukelom kwamen we nogmaals in Vroenhoven. Tijd om gezellig met bekende wandelaars te praten over de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. De retour, over de vernieuwde brug met bunker, sloeg rechtsaf langs het kanaal en dook na 100 meter de paden richting de Cannerberg in. Het fraaiste deel van het parkoers; je loopt langs de ”rand van de Cannerberg” en geniet van het vergezicht op de St. Pietersberg.

Als toetje wandelden we langs het Chateau Neerkanne. Dit uniek gelegen kasteel tegen de helling van het Cannerbos is oorspronkelijk een Romeins verdedigingswerk geweest. Op de fundamenten verrees in 1316 het toenmalige slot, dat vele malen veranderd en aangepast is. De laatste eigenaar liet het kasteel verpauperen; het Limburgs Landschap heeft zich in 1947 over het kasteel ontfermd. Nog steeds worden er allerlei oorspronkelijk delen, zoals tuinen en vijvers, hersteld. Mergelsteen was ruimschoots voorhanden en daarvan is het kasteel ook grotendeels gebouwd. Meer weten: http://nl.wikipedia.org/wiki/kasteel_neercanne We hadden na het passeren van het slot nog een kleine route door het dorp. Wandelen maakt hongerig en vooral dorstig; maar ja die auto?? We hielden het bij een verfrissende Radler.

Wandelclub Hazewind Kanne; een fraaie tocht onder een stralende hemel. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Kanne