Bütgenbach
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling te Malmedy bij Malmedy Marche op zaterdag, 14 juli 2018.

Vandaag gewandeld onder tropische omstandigheden. `s Morgens was het met een kleine 13 graden best uit te houden, maar `s middags warmde de zon het landschap op tot een fijne 30 graden. Gelukkig liep de route vaak langs schaduwrijke wegen, maar toch, het is en was tropisch warm. Het overlijden van hun voorzitter André Servais, wierp een andere schaduw over deze fijne wandelhappening. De inschrijving verliep vlot en gezien de komende “hitte” was het zaak vroeg te vertrekken om die voor te blijven.

De route startte meteen met een forse klim langs de kruisweg staties. Boven gekomen dacht  je er te zijn, maar dat was een misrekening, want de hele top, richting Livremont, moest beklommen worden. Pleister op de wonde was het prachtige uitzicht op de stad beneden, die al door de eerste zonnestralen, werd overgoten. We maakten ongemerkt een grote lus om Malmedy en liepen daarna over de Ravel langs het industrie complex naar de eerste pauze in een gedeeltelijk opgeknapte hal. Hier werd even gestopt voor de stempel en meteen door , want er stond nog veel moois in het verschiet. De tweede “boucle” voerde ons over de Vennbahn naar Burnenville; een prachtig bosgebied met een natuur, die toch wel snakte naar een druppeltje water. Na deze mooie lus, kwamen we nogmaals in de controle langs de Vennbahn. Hierna volgde een splitsing van de afstanden; we bogen af langs de voormalige starthal met nieuwe sintelbaan en vervolgden onze route naar Pol de Warche, Falize, Chevaufosse en Thioux; de derde rust. Eerst had men nog een mooie klim naar de Rotsen van Falize in petto. Deze rotsen van kwartsiet waren bestand tegen de erosie van de Warche en steken nu hoog boven de vallei uit. Na de afdaling (we waren volgens een mede wandelaar maar 530 meter gestegen), wandelden we een tijdlang langs de snelstromende rivier de Warsch door prachtig glooiende dalen, waarmee deze streek zo rijk gezegend is.

In Thioux stond het water me letterlijk aan de lippen; dit was de wens van de gedachte, in werkelijkheid was de zaak fors uitgedroogd en werd het tijd om alles aan te vullen. Een voorraad water voor onderweg was dan ook geen overbodige luxe. Vanuit deze locatie kon je nog een lusje maken van 6,5 km., maar aangezien het zonnetje zijn uiterste best deed om de koppetjes te snerken, begon ik wijselijk aan de retour. Thioux ligt in het dal van de Warche. Nadat we naar boven geklommen waren, beloonde een fantastisch uitzicht onze inspanning. Twee torenspitsen, waarvan de bovenste delen door weersinvloeden groen glanzen, in het centrum van Malmedy, kondigden het eind van een bijzonder mooie tocht aan. De laatste lootjes waren ditmaal de heetste lootjes; de meeste veldwegen lagen nu onder “vuur”; het zonnetje deed zijn best om het droge gras verder te degraderen tot kurkdroog hooi. Maar in de verte lag Malmedy te glanzen in het dal met als middelpunt de grote kathedraal. Deze kathedraal, waarin de relieken van de Heilige Quirinus worden vereerd, is hèt middelpunt van deze prachtige stad. Dat ze borrelt van activiteit, merkte ik bij het verlaten van het startlokaal; overal zie je bouwwerken en dat geldt ook voor de infrastructuur, die danig op de schop genomen wordt. Terug in de zaal zat onze vriend Hub te genieten van een verkoelend drankje; zijn mede-wandelaars moesten nog binnenkomen.

Marche club Malmedy; een bijzonder mooie tocht met vele klimmetjes en dito vergezichten. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Malmedy