logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Wijlre e.o.
Elsloo-Stein
Beertsenhoven e.o.
Neerbeek e.o.
Eijsden e.o.
Mechelen
Vaesrade, Thull
Geleen
Mönchengladbach
Ransdaal
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS (OUDJ


Bezoekers vanaf maart 2008

       
         

Wandeling vanuit Mechelen, Partij, Eijs, Wahlwiller en Hilleshagen op zaterdag, 26 september 2020.

 

Een fraaie wandeling gemaakt vanuit Mechelen bij de kerk. Het dorp Mechelen is een bezienswaardigheid apart; mooie authentieke vakwerkhuizen en een kabbelende beek midden door het dorp. Het weer kon beter, maar zoals al vaker gezegd, laat een beetje wandelaar zich hier niet door weerhouden. Met Pierre, Hub, Al en Thijs, begon ik aan dit avontuur; met hen weet je het maar nooit; een ding is zeker, je verveelt je geen minuut; is het geen panorama of prachtige natuur, dan doet een kwinkslag de rest. Vanuit het centrum van het dorp, doken we een smal pad in, naar de weilanden langs de Geul. Zondermeer een fraai stuk natuur, dat rond deze tijd wordt opgefleurd door een haag van Grote Balsemienen. Ze ogen prachtig, maar hun “geur” doet me denken aan de kat van mijn buurvrouw, die nierfalen heeft. De bloemen van de Balsemien hebben een “leeuwenbekjes” uiterlijk.

 

       
         

De jeugd was vanmorgen al vroeg aan het trainen; het voetbalveld wordt weer optimaal benut. In Partij liepen we door, om achter de mooi gerestaureerde boerderij af te slaan naar de hoofd weg richting Partij Wittem. Via de bomenlaan wandelden we langs de “frietenzaak”, daarna langs Oud Wittem en het Klooster van Wittem. Dit mooie complex is onlangs verkocht, maar gaat door met zijn activiteiten; zo komt er een belevingszaal, waar de boekenwinkel haar plaats zal innemen. De kapel is al mooi aangepast aan de eisen van de tijd. Na een klein klimmetje, bogen we linksaf naar het buurtschap Cartils. Bij de Grenssteen naar rechts het bronnengebied van de Eijserbeek in. De onderdoorgang van het viaduct van de Miljoenenlijn blijft een rare ervaring; in het midden van die onderdoorgang heb je het idee, dat je voeten zweven; je verliest een beetje het contact met de wereld. Het volgende traject liep langs het terrein van de Watermaatschappij (de Roodborn); Het reservoir heb ik met mijn schoonvader meermalen bezocht. Alles gebeurde toen nog handmatig en moest af en toe gecontroleerd worden. Even verderop vervolgden we onze tocht door de Piepert; een mini gehucht, dat uitermate mooi gelegen is in het dal van de Eijser. De koffiepauze lonkte en “Bie de Tantes” maakten we een heerlijke pauze.

 

       
         

Na deze pauze wandelden we bij de kerk rechtsaf naar de Zwarte Kruisweg; de nieuwe brug over het traject van de Miljoenenlijn is een plaatje; achterom kijkend ontplooide zich een prachtig panorama van het dorpje Eijs. Maar we waren nog niet boven; even flink door ademend en kreunend kwamen we op het plateau Hier staat een wegkruis met de tekst: “ Ewigkeit. Hier ist am 30 nov. 1860 Arnold Rouillon plotzlich gestorben. Wie ein Dieb in der Nacht. Also wird der tag des Hernn kommen. Betet fuer seine Seele, Ave Maria”. Dit doet je weer deemoedig beseffen, hoe vergankelijk we zijn. We sloegen rechtsaf naar Wahlwiller; een los stenig pad, dat enige concentratie vereiste. Onder in dit lieflijke dorpje, staken we de grote weg over en doken meteen een vrij steil pad in, dat doorliep tot boven bij een ander weg kruis. De smalle doorgang (een waarschuwing WANDELPAD ) was eigenlijk overbodig, want met kar en paard kon je hier geen eer behalen? We kuierden over het weiland tot onderaan het bruggetje over de Mechelderbeek. Hier draaiden we rechtsaf naar een mooi pad richting Mechelen. We naderden het centrum van Mechelen; na een jaloerse blik op de nieuwe basisschool, linksaf naar de hoofdstraat. Hier passeerden we een groot markant gebouw, het Panhuis, een voormalige dwangbrouwerij van de heren van Wittem. De naam zegt het al; de inwoners van Wittem mochten alleen dit bier betrekken. Op dit moment geen ramp, want we waren na deze tocht geneigd om elk bier te nuttigen en met een kloeke “Gerardus” in de knuisten klonken we op deze fraaie wandeling.

 

“Wazlo” en de ”4 Musketiers”; bedankt voor deze prachtige wandeling door ons mooie Heuvelland.

 

 

Verslag en foto's:   John Driesen

  

Vervolg foto’s zie: Foto's Mechelen

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

 

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533