Beyne Heusay
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij Wanderfreunde Mönchen-Gladbach Hardt op zaterdag, 8 september 2018.

Vandaag naar een andere kant van onze provincie gereden in Duitsland net over de grens in Mönchen-Gladbach. De voorzitter stuurt ieder jaar een mail om zo de wandelaars te attenderen op hun wandeling in september. Ze bestaat sinds 1980 en is nog even ”fris en fruitig”. Na een klein uurtje tuffen over de Duitse Autobaan kwam ik bij hun startlokaal in het Pfarrheim Hardt. In vergelijking met vorig jaar zag ik tal van verbetering en splinternieuwe moderne toiletten; Chapeau. Je moet bij de tijd blijven en dat kunnen ze hier wel. Na twee overheerlijke broodjes en koffie, begon ik aan hun route van 21 km.

Na enkele omzwervingen door een, zo te zien, pas aangelegd industrie terrein, bogen we rechtsaf over de autoweg A52. Hierna volgden diverse kaarsrechte veldwegen; ze stammen waarschijnlijk uit een periode, dat dit gebied na de bruinkoolwinning of na een ruilverkaveling heringedeeld werden. Via de Piperlohof en de Pieper wandelden we het dorpje Rasseln binnen. In een authentieke”Rheinische bauernhof” had men de eerste rust gepland. Een mooi staaltje boerderij bouw uit de vorige eeuw en beschermd. Van hier uit een kaarsrechte veld weg naar de tweede rust in het Vorster bos. Onderweg konden we genieten van enig boeren spuitwerk; de vruchten des lands worden ook hier regelmatig ondergedompeld in een niet zo fris ruikend chemisch spul. Het zal wel nodig zijn, maar in de krant van zaterdag las ik, dat we veel meer gebruik moeten gaan maken van andere methoden om het gewas te beschermen.

In het Vorster bos zaten de dames van de club in een houten bosschuilhut. Heerlijk om onder de bomen met een voorzichtig schijnend zonnetje, te genieten van een natje en een droogje. De splitsing, die volgde leidde ons door het fameuze Hardter Wald, waar verschillende grasheuvels zijn gevonden. Allereerst waren we nog te gast op een kasteel , waarin tegenwoordig gehandicapte mensen worden verzorgd. Hierna liepen we het Hardter bos in. Men schat dat deze grafheuvels, ongeveer 2500 jaar oud zijn; ze werden opgeworpen om hun gestorvene, die eerst werd gecremeerd en daarna in een urn werd begraven. Deze heuvels waren 50 cm. breed en 2 meter hoog. Veel van deze heuvels zijn in de vorige eeuw “ geplunderd”; men gaf de overleden man of vrouw allerlei spullen mee, waaronder goud en zilver. In het museum Schloss Rheydt kan men verschillende artefacten gaan bewonderen. Na nog een rondje door het Hardter bos, zagen we in de verte de toren van Hardt opdoemen. Aan een mooie tocht kwam een einde. In de zaal werd met voorzitter Johannus Kück en een medelid met Hollandse roots, de tocht als geslaagd bestempeld.

Wanderfreunde Mönchen Gladbach; het was genieten in de natuur van Hardt en omgeving. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Mönchen-Gladbach