Vaesrade, Thull
Borgharen
Voeren
Elkenrade

Wandeling bij Wanderfreunde Mönchengladbach op zaterdag, 5 september 2020.

Gelukkig konden we vandaag weer eens “ouderwets” gaan wandelen in Mönchengladbach. Na de strenge beperkingen in gevolge de corona uitbraak, konden we de benen strekken in mijn bevriende club de Wanderfreunde M.G. De rit ernaar toe was even verwarrend; een gedeelte van de autoweg was verlegd (oorzaak: de uitbreiding van de bruinkoolgroeve) en dat had mijn Tom Tom nog niet “onder de pet”. Je kunt dat apparaat elke maand bijwerken, maar ik hou er wel van om ook eens zelf wat uit te vogelen, uiteindelijk kwam ik toch terecht in Mönchengladbach-Hardt; het ligt tegen de autowegen aan. Mönchengladbach telt diverse “stadteile”; Hardt is er een van. Voor het startlokaal heerste al een opgewonden bedrijvigheid. In de zaal was alles tip top geregeld en met Corona in het achterhoofd kon dat ook geen kwaad. De inschrijving verliep vlot; mijn ontbijtje ook; die Duitse broodjes zijn een attractie apart. Aldus gesterkt vertrok ik voor hun 21 km. route.

De eerste meters liepen door het centrum van Hardt, maar al gauw doken we het Hardter Wald binnen. Een buitje dreigde de pret te verstoren, maar het bleef bij enkele druppeltjes; de meeste kwamen trouwens van de ruisende bomen, die door de wind hun waterlast dumpten. Na een flinke rondgang door dat relatief jonge bos kwam ik aan bij de eerste rust in de bekende schuilhut. Hier volgde een splitsing van de kilometers; ik koos voor de 21 km., daar de beentjes een oppepper konden gebruiken; na zoveel verplichte eigen routes lonkte het avontuur in deze streek. Via het VorsterBusch liep de route richting het centrum van Hardt, maar volgde een prachtig pad langs een voormalige grindgroeve. Bij Ortsteil Hehn bogen we af naar de Paul Moor schule, een “Förderschule mit dem Förderschwerpunkt Geistige entwicklung”: aldus het info. Bord. De entree is indrukwekkend; het kasteelachtige gebouw met zijn sprankelende kleuren is ieder jaar een welkome verrassing. Ook hier smaakten de broodjes; wandelen maakt hongerig en dorstig. De lus maakte een rondgang door het natuurgebied Teufelskull en het Schwam-Nette gebied. Het omgeving oogt vlak, maar de landerijen zijn omringt door”rainen”, grensstroken, die de dieren de mogelijkheid bieden om hier te nestelen en te foerageren. Akkerland wordt afgewisseld door brede stroken grasland; ik vermoed, dat er een vorm van gemengd bedrijf plaatsvindt.

De route boog bij Hehn weer af naar de Paul Moor Schule, onze derde rust. De retour maakte een mooie tocht door het Hardter Wald. Dit 450 ha grote bosgebied zag er in de 18e en 19e eeuw heel anders uit. Het grootste gedeelte was heidegebied en werd begraasd door honderden schapen. In de periode na Napoleon plantte men dennen; ze waren gewild voor de mijnbouw en bepalen nu in grote mate het bosarsenaal. Nu heeft het vooral een recreatieve functie en biedt de omliggende dorpen en steden een groene long. De kerktoren van Hardt torende als een baken boven de bossen uit; het einde van deze fraaie wandeling kwam in zicht. In de zaal lesten een flink aantal wandelaars hun dorst (op gepaste Corona afstand). De grote pullen liet ik links liggen; een “Apfelschorle” ging er wel in.

Wanderfreunde Mönchengladbach-Hardt; een mooie tocht door jullie achterland. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Mönchengladbach