Voeren
Bilzen
Bellaire
Voeren

Wandeling bij Playatrott Montzen-Gare op zaterdag, 31 maart 2018.

Weer een club, die de gezegende leeftijd van 45 jaar heeft bereikt. Dat doet deugd, want er vallen er zoveel om. Je zag wel, dat er bij deze club wat “jong spul“ binnen druppelt; dat is een goed teken. Bij de Playatrotters zorgde een dochter van een van de leden voor de koffie en deed dat met flair. De inschrijving opende om 7 uur, dus had ik alle tijd om van de broodjes en koffie te genieten. Elk jaar zit een batterij broodjessmeerders voor het podium en maakt gezamenlijk de broodjes klaar. Het weer beloofde een regenvrije wandeling; al was de begintemperatuur vanmorgen nog aan de frisse kant. Natuurlijk vergat ik mijn handschoenen mee te nemen (ze lagen braaf achter in de auto).

Met de inschrijfkaart op zak, vertrok ik voor het parkoers van 23 km. Eerst staken we het plein voor de kerk over en wandelden vervolgens richting de vijvers van Streversdorp; “weg van de snelweg” en meteen volop in de natuur. Als je Montzen zegt, dan denk je meteen aan veel weilanden en dito draaihekjes. Dat maakt het, na weer een nieuwe regenperiode, extra spannend; je had af en toe het gevoel, dat je in het moeras liep. De schoenen zijn gelukkig waterdicht; geen wax, maar een geavanceerd middel uit de rekken van Beversport; subliem. Na dit verfrissende schoenen bad weer terug naar de hoogten boven de Golfbaan van Henri Chapelle. We mochten over dit privé terrein wandelen; lekker steil naar boven met een magnifiek uitzicht over de golfbaan; ze liggen meestal in de mooiste delen van de streek. In de school van Welkenrath  zouden we na 3 lussen ,  drie keer van deze rust gebruik maken. De eerste lus naar Henri Chapelle leidde ons langs de vijvers van de Streverstroperbach en de vijvers bij het kasteel Streversdorp. Het kasteel is volgens mij in een betere staat als jaren geleden; waarschijnlijk heeft een gulle bouwheer zich over dit juweeltje ontfermd. De vijvers zijn een waar paradijs voor vissers. Boven aan de weg richting bossen werden we ontvangen in een grote “partytent”. Deze rust passeerden we op de terugweg nog een maal. Vlak voor het bos bogen we af langs de golfbaan van Henri Chapelle. In de ochtendmist glansden de kortgeschoren heuvels als diamantjes in de zon. Zo`n golfterrein ziet er toch heel verzorgd uit en nodigt uit om een balletje te slaan. We hielden het bij wandelen en liepen verder over het golfterrein naar de rust boven in Welkenrath.

Vanuit deze locatie vertrokken we voor een volgende lus naar de vallei van de Berwinne. Ze kon uitgebreid worden bekeken vanuit onze keienweg naar beneden. Afbuigend naar links kwamen we weer langs de bronnen van de Berwinne. Hier wrongen we ons door het zoveelste draaihekje en baggerden nogmaals door het weiland omlaag. Even gunde ik mijn onderdanen de broodnodige rust, want er waren weer talrijke hoogte meters geslecht. De volgende lus en tevens retour liep aan de andere kant van het golfterrein door en dook het Bois de Hees in. In de beschutting van het bos zag je diverse bodembedekkers uit de winterslaap tevoorschijn komen. In de laatste pauze zat Pierre uit Flemalle te genieten van een Belgisch watertje en bevestigde de teloorgang van zijn club; de zoveelste die helaas de deuren sloot. Naast het startlokaal verheft zich de grote Stevenskerk; dit is niet het enige mooie gebouw aan dit plein; aan de overkant zie je het statige gebouw, waarin de  bibliotheek  in een prachtig monumentaal pand gehuisvest is; naast de zaal het sculpturen museum en het Euregionaal ontmoetingscentrum ART-Pütz; voorwaar een plein met allure. In de zaal de gebruikelijke drukte en gezelligheid; vele glazen verdwenen in de dorstige keeltjes.

Wandelclub Playatrott Montzen-Gare; een tocht, de “jarige” waardig; Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Montzen