Bütgenbach
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij La Godasse Oupeye op zaterdag, 11 augustus 2018.

Vandaag gewandeld onder een bijzonder fraaie wolkenlucht, die een week geleden nog helder blauw was. De regen, die ook hier viel, is met open armen ontvangen, want het was nodig; mooi om te zien, hoe de natuur al weer opveert. Ik kan het me verbeelden, maar het gekwetter in de bomen, was duidelijk van een andere toonhoogte. De zaal in Oupeye, was vanmorgen al vroeg het toonbeeld van een gezellige activiteit. De wandelaars uit de regio weten de Godasse Oupeye wel te vinden en weten dat hun parkoers altijd perfect in orde is. Zelf kom ik ook al jaren naar hun tochten, en dat al 44ste keer. De meeste lange afstandswandelaars waren al onderweg; de 42 km. trekt nog steeds een select publiek. Zelf koos ik bewust voor een 30 km. traject, dat er op de kaart prima uitzag. Hun “beeld merk” betekent zoveel als de schoen(en) van Oupeye; mijn nieuwe schoenen waren vandaag een knellend en pijnlijk geheel en wilden, na diverse oefenuitstapjes, niet voluit gaan. Maar ja, wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.

Het eerste deel van de route liep door Oupeye richting Hermalle sous Argenteau over het Kanaal. We staken hier over en passeerden de autoweg naar Luik en de Zon, die al behoorlijk druk werd bereden. Het bos lonkte en al gauw doken we het bos van Argenteau in. Hier volgden we lange tijd een prachtig pad aan de onderzijde van het bos. Uiteindelijk kwamen we bij de kapel van Wixhou .Dit historisch gebouw is dringend toe aan een grondige renovatie en met deze activiteiten probeert men geld in te zamelen voor dit doel. We zouden deze kapel na een grote lus van de 30 km. nogmaals passeren. Na getrakteerd te zijn op mooie vergezichten, kwamen we aan in Dalhem. Dit stadje heeft een bijzonder mooie boven stad; het kasteel kijkt uit over de beneden stad. Van hier uit maakten we een lus naar Mortroux. Lange tijd wandelden we over een oud spoorweg tracé, waarvan de rails als een lang lint naar Mortroux nog duidelijk zichtbaar zijn . Mortroux ligt aan de Berwinne op een hoogte van 110 meter. Vroeger maalde een heuse watermolen nog het graan; het maalgedeelte is onlangs nog gerestaureerd. We pauzeerden bij een grote boer Loly in de schuur, waar een kat zich tussen al die wandelaars aardig thuis voelde. Ze snuffelde aan diverse rugzakken om te bepalen of daar wel iets lekkers in zat.

Via Nelhain wandelden we terug naar Dalhem; alsof we nog niet genoeg geklommen hadden, mochten we nogmaals de berg op. Rusten was nu een must, want er volgden nog meer “bergjes”. De retour liep door de weilanden achter het prachtige kasteel van Dalhem; verder naar Richelle en nogmaals langs Wxhou. Hier begonnen de “nieuwe” stappers toch echt te knellen; het liefst had ik ze achter de heg gesmeten, maar met blote voeten is ook al zo wat. Niet getreurd het einde kwam in zich. We daalden parallel aan dat bospad van vanmorgen naar het kruispunt van de autoweg. Hier staken we over en mochten nog even pauzeren in een school. De rest van het traject laat zich raden; jawel weer omhoog naar het centrum van Oupeye; niet langs de grote weg, maar midden door de pas bemeste en heerlijk riekende velden. De mensen van Kitom fruit waren helaas door hun voorraad heen en zonder een portie gezondheid reed ik terug naar mijn dorpje aan de Geul.

La Godasse Oupeye; de schoen op jullie sticker paste volledig in het verloop van deze dag; eerst heerlijk kuierend op mijn nieuwe sloffen, maar daarna doffe ellende; hier konden jullie natuurlijk niets aan doen, want het was weer opperbest in Oupeye. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Oupeye