Oupeye
Beringen
Ivoz
Sart-Lez-Spa

Wandeling bij La Godasse Oupeye te Oupeye op zaterdag, 10 augustus 2019.

Vandaag vierden La Godasse Oupeye hun 50e marche; voorwaar geen kleinigheid in deze tijd van omvallende clubs. Ze hebben bijna 300 leden en dat zegt natuurlijk ook wel wat. Feit blijft, dat je toch maar de moed moet hebben, om ieder jaar een prachtige tocht uit te zetten. Het lukt hen wonderwel; de route van vandaag liep over bekende stukken, maar ook over diverse gedeelten, die ik nog nooit had gezien. Ze mochten om 6.00 uur vertrekken, aangezien de grote afstand van 50 km. dat ook wel vereist. Na twee, niet zo`n succesvolle tochten, besloot ik nu de 30 km. te wandelen, mede omdat de lus door het natuurgebied van Groeve Brock liep.

Lekker druk `s morgens; dat zijn we in Oupeye wel gewend. Ik nam de tijd om mijn ontbijtje te verorberen. Kort na de start mochten we een kijkje nemen in het Château Oupeye; men had ter gelegenheid van hun bestaansfeest een tentoonstelling ingericht, die men na afloop van de wandeling kon bezichtigen. De club kan terugvallen op een rijke historie en dat zal de leden zeker interesseren. Veel oud leden, die nu niet meer wandelen konden hun actieve dagen terug zien. Na dit bezoek wandelden we richting het Albertkanaal naar Vivegnis. Het info. bord: Pays des Vignerons, vertelde ons dat er in deze streek de wijnranken en wijnboeren actief zijn. De hoogstamboomgaarden waren trouwens ook vertegenwoordigd; je ziet ze bij ons steeds minder. Vanuit deze schone plaats wandelden we via Basse Vâ en Les Trisches, verder naar Hermée. In een grote gymzaal konden we de benen even strekken. Het landschap, dat je onderweg voorgeschoteld krijgt, verveelt nooit; het is een afwisseling van weilanden, pittoreske boerderijen en zeker vandaag prachtige wolken luchten, die met de minuut veranderden; zou er dan toch een bui te verwachten zijn? Dat bleef ons bespaard en als de zon even tevoorschijn kwam, werd je meteen geflambeerd.

Een school in Heure-le Romain, deed dienst als pauzeplaats; even stempelen en door, want er wachtten nog enkele metertjes. De afdaling naar Haccourt liet ons genieten van een wijds uitzicht op de maas en het Albertkanaal. We passeerden Visé op weg naar Trigiport; een nieuw havengebied, dat de belangrijkste overslag haven van Luik gaat worden. Het hele gebied is nu bereikbaar door de aanleg van een nieuwe brug. Het naast gelegen gebied is getransformeerd in een wandel- en fietsparadijs. Over een van de nieuwe paden wandelden we naar Hermalle-sous-Argenteau. Hier nam ik de tijd om bij te komen van de toch wel uitgestrekte route. Zeker met het vooruitzicht, dat we nog een fraaie lus door Groeve Brock zouden maken. Deze voormalige industriële grindgroeve wordt omgeturnd tot een natuurgebied. Ze hebben er twee zones gecreëerd; een t.b.v. bezoekers uit de streek in familie verband of gewoon wandelaars, die behoefte hebben om de drukke streek te ontvluchten; de tweede zone is niet toegankelijk; hier kan de nieuwe natuur zich  in alle rust ontplooien. Door middel van info. borden wordt de bezoeker op diverse onderdelen van de fauna en flora geïnformeerd. Achter dit nieuwe gebied ligt een ouder landschap, dat bestaat uit oude vijvers.

We bogen af naar de Maas en volgden deze tot in Hermalle-sous-Argenteau. De retour richting Haute-Voie, over het Albertkanaal betekende nogmaals een stevige klim voor de toch al vermoeide kuiten. In het startlokaal, dat bomvol zat met heerlijke eters en drinkers, liet ik mijn wandelboekje afstempelen en na een laatste dronk nam ik afscheid van een club, die het presteert om wandelaars uit alle hoeken en gaten te enthousiasmeren om hier te komen wandelen. Chapeau…..

La Godasse Oupeye; een tocht, die jullie 50e wandeling alle eer aan deed; zoals gebruikelijk prima gemarkeerd en met medewerkers waar ook het enthousiasme van af straalt. Bedankt.

Vervolg foto’s zie: Foto's Oupeye