Bütgenbach
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij Marche Club Pepins te Pepinster op zaterdag, 21 juli 2018.

Vreemd, hoe de warmte langzaam je lichaam in een soort berustende toestand zet. Je “machinerie” past zich wonderwel aan deze extreme temperaturen. Ook ben je zelf alerter op die droge lucht en zorg je voor voldoende vocht. Soms had ik het idee, dat ik het water in mijn maagje hoorde klotsen. In de zaal van de club was het bij binnenkomst erg warm; waar niet of je moet al een loeier van een airco hebben. De club, waar ik al jaren kom, is erg vriendelijk en begroet iedereen die binnenkomt. Het wereldje van wandelaars is natuurlijk bij iedereen bekend. Na een stevige ondergrond (ook belangrijk als het zo warm is) begon ik aan hun route langs de Hoëgne of Hogne, zoals ze hier zeggen en dook meteen over de rivier achter langs het hellingbos richting Haute Sarts in.

In de rivier de Hoëgne stroomde nog redelijk wat water; ook hier is een verfrissend buitje bittere noodzaak. Boven Pepinster stroomt de Vesdre in de Hogne. Op dit stuk door de hellingbossen hadden we een mooi panorama op Pepinster en omgeving. Bij Pouillu Fourneau bogen we af naar Petite Juslenville en Juslenville. Met de rivier de Hoëgne als metgezel liepen we via Petite Juslenville over het spoor naar de eerste rust te Juslenville. Enkele charmante dames zorgden ervoor dat het de wandelaars aan niets ontbrak. Vanuit deze controle maakte ik een mooie lus naar het plaatsje Mont, hogerop de hellingen van Juslenville. Het was uit te houden, omdat de veldwegen door dichte hagen enige schaduw boden. De terugweg naar die eerste controle kreeg nog een onverwacht staartje; je mocht kiezen uit een “route facile” of een “route difficile” ? Och, denk je bij jezelf, ik heb al zoveel voor de kiezen gekregen, dit kan er nog wel bij. Die redenatie brak me letterlijk op; de bosweg was een ware survival. Goed, dat er voldoende boomwortels uitstaken; hieraan kon je je naar boven trekken. Enfin aan het eind van het pad kwam de pauze te Juslenville weer in zicht.

Nadat het zweet verdampt was, begon ik aan de retour via Oneux. De bossen rond Oneux en Theux lonkten; ze zouden weer de broodnodige schaduw verschaffen. Aan de rand van die bossen ligt een prachtige golfbaan te Haras. Veel activiteit was er niet te bespeuren. Een tijdlang volgden we een pad door het Bois des Nids des Aquesses en daalden vervolgens af naar het centrum van Pepinster, alwaar vlak voor de finish nog een rust was ingepland voor de kortere afstanden. Met nog een kleine 2,5 km. voor de boeg, liepen we langs de Hoëgne terug naar de startzaal. Ook nu was het er bepaald niet lekker fris; gauw een drankje achterover slaan en terug naar mijn ook al hete stulpje aan de Geul.

Marche Club Pepins; een prachtige tocht door  brede dalen van de Hoëgne ; geflankeerd door dichte hellingbossen. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Pepinster