logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Elsloo-Stein
Beertsenhoven e.o.
Neerbeek e.o.
Eijsden e.o.
Mechelen
Vaesrade, Thull
Geleen
Mönchengladbach
Ransdaal
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

       
         

Wandeling naar Ransdaal, Kunrade en Heerlen op zaterdag 22 augustus 2020.

 

Ver weg is mooier zeggen ze, maar in mijn directe omgeving is nog veel moois te ontdekken. Zo marcheerde ik vandaag via Ransdaal en Kunrade naar Heerlen. Hier bezocht ik het Maankwartier en nam de trein retour naar Schin op Geul. Vanuit mijn stulpje aan de Geul, vertrok ik voor mijn “tour de Maan” naar Heerlen. Allereerst ging het richting het plateau van Voerendaal. Via Fromberg, jazeker een heuse berg, naar Ransdaal. Je wordt wel beloond, want het uitzicht is formidabel. Een frisse bries maakte de beklimming dragelijk; na de hitte van de afgelopen dagen, was dit echt genieten.

 

       
         

Voor Colmont, boog ik af naar Ransdaal. Het landschap is vlak en reeds ontdaan van de eerste “vruchten”; nieuwe zaden wachten op de volgende zomer. In het zicht van Kunrade, daalde ik af naar de Lindelaufer Gewande, een klein industrieterrein voor Kunrade. Verder op besloot ik om de grote weg te volgen. Mijn geduld werd beloond; een ijsboerderij was welleswaar nog gesloten, maar een vriendelijke heer bood mij een kop koffie aan. Het uitzicht op zijn voormalige huisweide, maakte de koffie nog lekkerder; en het gezelschap deed de rest. Na deze koffiebreak, wandelde ik verder richting Heerlen. Aan de linkerkant van die weg liggen de mooiste “stulpjes”, verscholen in het groen. Heerlen is qua uiterlijk een groene stad. De bebouwing van de binnenstad is niet mijn smaak, maar daarover kunnen we verschillen. Een ander verhaal is het nieuwe Maan Kwartier; Het eens zo “verpauperde” deel van Heerlen is getransformeerd tot een prachtig geheel aan deze zijde van de stad. Het verbindt Noord met Zuid en heeft tevens de kans aangegrepen om het N.S. station in dit nieuwe centrum te integreren. Dit nieuwe station verwerkt een kleine 9 miljoen mensen, die dit centrum passeren. De bouw van dit station deed nogal wat stof opwaaien; een grote betonplaat moest het spoor overbruggen en dat was voorwaar geen makkelijke klus. Ook binnen de raad en bestuur van Heerlen was men het niet altijd eens met die aanpak. Kunstenaar en bouwheer Michel Huisman was de visionair, die de plannen uitvoerde. Als je voor die indrukwekkende pui staat, kun je niet anders beamen, dat het een geslaagd ontwerp is. Ondanks de ”grootsheid” blijft het bekoren; je waant je in een andere land. Door de Corona crisis is de officiële opening uitgesteld. Het kunstwerk in het midden van het gebouw werpt nieuw licht, vanuit de Maan, op het middengedeelte, zoals bedoelt door de kunstenaar.

 

       
         

Het plan was om de route via een ander traject terug te lopen; de plannen werden gewijzigd; ik nam de trein naar Schin op Geul. Vroeger, in mijn werkzame leven, heb ik vaak gebruik gemaakt van dit deel van het spoor. Als mijn oude karretje weer eens dienst weigerde, dan nam ik de trein naar Heerlen; stukje nostalgie? Vanuit de trein heb je toch een nadere blik op de omgeving. In Schin op Geul nam ik de benenwagen retour naar Wijlre. De hoofdweg liet ik links liggen en nam zoveel mogelijk de paden achterom naar de Nieuwe buurt van Wijlre.

 

Ransdaal, Kunrade en Heerlen; snoepjes in het Zuiden van ons prachtige Heuvelland. 

  

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Ransdaal, Kunrade, Heerlen

  

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533