Welkenraedt
Hardt
Ans
Sourbrodt

Wandeling bij W.S.V Wandellust Leudal te Roggel op zaterdag 14 september 2019.

Vandaag gewandeld in de bossen van Roggel en het Leudal. Een gebied, dat stikt van de natuur in kleurrijke bossen, waterloopjes, afgravingen en een heuse watermolen. Als dat alles valt te genieten in het gezelschap van goede wandelvrienden, dan kan je dag niet meer stuk. De afstand per auto naar dat schone natuurgebied is te verwaarlozen. Hoofdzakelijk autowegen en een fraai stuk door de buitenwijken van het Leudal. In de zaal van de plaatselijke handboogschiet vereniging schoof ik om 7.00 uur naar binnen; uiteraard weer te vroeg, maar tijd genoeg om mijn bammetjes op te peuzelen. De koffie was klaar, dus wat wil de verwende wandelaar nog meer. Tussen half acht en acht uur, zouden mijn wandelvrienden uit Asten ook aanschuiven en dat maakte de dag nog extra mooi.

Het parkoers maakte twee grote lussen en had een rust in het startlokaal en één in Nunhem. De kleine lus van 6,5 km. maakte een rondje door Roggel en verraste ons met een prachtige rondgang door de achterliggende bossen. De bossen van Leudal zijn nog betrekkelijk jong. Ze zijn ten dele aangeplant voor de mijnen, voor het gebruik als stutpalen. Verder mooie loofbossen, die vooral in de beekdalen groeien en in het verleden gebruikt werden voor hakhout en de bouw; dikke eiken werden verzaagd tot balken. De onder begroeiing is hoofdzakelijk braamstruiken en varens; ze kunnen ,als je niet oppast, je dierbare kuiten flink beschadigen. Deze bossen kleuren in de zomer geel van het Speenkruid en wit van de bosanemonen en niet te vergeten de lelietjes-van-dalen. Bij terugkeer naar het startlokaal konden we enkele reuze pompoenen bewonderen. Tijdens de rust kwamen natuurlijk de verhalen los; aan gezelligheid geen gebrek.

De tweede lus van dik 10 km. bracht ons naar Nunhem. Weer ploeterden we een stuk door het zand; niet de fijnste ondergrond om te wandelen; wel de vermoeiendste. Mijn schoenen veranderen dan steevast in kleine zandbakken. Na tal van omzwervingen door de loofbossen, passeerden we de Leumolen; een watermolen, die sinds 1230 zijn diensten heeft bewezen. Lange tijd fungeerde hij als koren en olie molen; In 1956 kocht staatsbos beheer de molen en restaureerde het molen rad. De Heilige Ursula staat in de gevel als beschermheilige en is in 1961 vernieuwd; de tand des tijds had de mergel aangevreten. De Leubeek slingert hier door de bossen en voorziet de omgeving van het broodnodige water in deze droge tijd. Wij kuierden verder richting Nunhem. Voordat we het dorp binnen wandelden, konden de kapel van St. Servaas bewonderen. Hij heeft hier de nodige zieltjes gewonnen, zo blijkt. In de rust te Nunhem in het gemeenschapshuis St Servaas, namen we de tijd om lekker te relaxen; de soep was trouwens heerlijk, maar gloeiend heet. Dat vereiste een delicate aanpak.

De retour naar Roggel volgde talloze smalle paadjes. De bomen hingen vol met vruchten; zoals de tamme kastanjes en eikels in de zomer eiken. Op de velden bloeiden de zonnebloemen met hun kopjes strak gericht op de fors schijnende zon. In het zicht van ons eindpunt, maakten we een rondje door de bossen van het Elisabeth tehuis; Dit voormalige klooster straalt een grandeur van eeuwen uit. Nog even en we zagen in de verte het einddoel naderen. In de zaal toostten we op een geslaagde wandeling.

W.S.V. Wandellust Leudal; een prachtige wandeling door de mooie natuur van het Leudal. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Roggel