Ans (Luik)
Wijlre
Bassenge
Kanne

Wandeling bij Les Corsiares Sart-lez-Spa op zaterdag, 2 juni 2018.

In Sart bij Spa ben je verzekerd van een fantastische wandeling in de moeilijkheidscategorie 1. Dit schept wel een verwachting, die reeds jaren gestand wordt gedaan. Zekere na 40 van zulke tochten, denk je alles gezien te hebben, maar niets is minder waar. De clubs in deze omgeving bestaan al zeer lang en weten het ieder jaar weer spannend te maken. We hadden liefst 10 beklimmingen over stenige paden, die vaker voorzien waren van een rijkelijke hoeveelheid slib, afkomstig van het noodweer van de dag ervoor. Het noodweer had hele dorpen onder water gezet en te zien aan de sterke stroming van o.a. de Hoëgne, moeten de weergoden het hemelwater met bakken uit de hemel hebben laten vallen. Gelukkig wordt dat hemelwater snel afgevoerd door de talloze beekjes en riviertjes.

De rit naar Sart-lez-Spa voorspelde weinig goeds; de laaghangende mist, waaruit een fijne motregen viel, was na een uurtje helemaal verdwenen. Om 9.00 uur brak de hemel open en straalde af en toe een pittig zonnetje op onze bolletjes. Vanuit het startlokaal bogen we af naar rechts en dat betekende een fijn smal wandelpad door de bossen langs de rivier de Wayal. Ook deze stroomde snel en vervoerde heel wat bruin, rode aarde van uit de heuvels. Het smalle liep op en af en we kregen meteen een voorproefje van het parkoers. We staken in Vieux Sart de weg over en wandelden verder richting Croupets du Moulin; een gehuchtje van enkele huizen en boerderijen. In de tent was de eerste en vierde rust gehuisvest. Even bijtanken en door naar het Bois de Rassouster, daarna het Bois de Tiège en tenslotte het Bois de Gattes. Veel bos, maar dat is in deze tijd van het jaar geen ramp, want overal borrelde en stroomde het water uit de boshellingen en maakte de modderbrij van de afgelopen nacht tot een bijna onneembare hindernis. De rotsbodem is daarbij een bron van voortdurende oplettendheid.

In Polleur pauzeerden we voor de tweede maal. Hier ontmoette ik ons viertal uit Limburg te weten Jef, Albert, Pierre en Hub; allemaal verstokte wandelaars. De lus van de 30 km. lonkte (de eerste km. van deze route zaten al in mijn benen), maar de afstand kon niet op tegen het gezelschap van deze vier vrienden. Polleur is een prachtig dorpje aan de Hoëgne, met een gedraaide kerktoren van de Saint Jacques, als blikvanger. De kolkende rivier volgden we een tijdlang. Terug in Croupets de Moulin, werd het tijd voor een kop koffie en een spelletje met de hond van een medewandelaarster. De retour van 3,5 km. leek  na zo`n pittige tocht  langer dan hij in werkelijkheid was. Maar als die tocht uitdagend en vol mooie vergezichten zit, zijn die laatste meters een makkie. In de kantine van F.C. Sart klonken we op de zoveelste fraaie tocht in het land van Spa.

Les Corsaires de Sart-Lez-Spa; een heerlijke wandeling door jullie geweldige achterland. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Sart-lez-Spa