logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Voeren
Elkenrade
Visé
Stevensweert
Wylre-Reijmerstok
Benzenrade
Schinnen
Schrieversheide
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

       
         

Wandeling in Schinnen op zaterdag 30 mei 2020.

 

Mooie dingen hoeven in principe niet ver van je voordeur te liggen. Zo ook vandaag de tocht vanuit Thull bij de Alfa bouwerij naar de Mulderplas richting Terborg, Wolfhagen en Puth. Heel verrassend, want de omgeving was al iets bekend van de wandeltochten vanuit Spaubeek. Deze tocht, die ook wel de Bokkenrijderstocht genoemd wordt, laat je genieten van de mooie omgeving van Schinnen, Puth en Wolfhagen. De aanleiding voor deze wandeling was een verhaal van Kim Noach van de Limburger, die deze tocht gelopen en beschreven heeft. Mijn interesse was gewekt; en laat ik eerlijk zijn, deze wandeling kan ik iedereen aanbevelen. Ze biedt veel variatie en veel bezienswaardigheden.

 

       
         

Bij de brouwerij in Thull, moet je even doorrijden; twee parkeerplaatsen liggen vlakbij het begin van deze tocht. Meteen duik je letterlijk de natuur in en wandel je langs de Mulderplas; een prachtige waterpartij, die ook geliefd is bij talloze vissers. Een koppel eenden verwelkomde mij met luid gesnater. De route is te volgen via het bekende ”gekleurde paaltjes” systeem. Te beginnen met paarse paaltjes, die al snel veranderde in kleur en oranje werden. Zelf ben ik meer gecharmeerd van het systeem, dat in Noord Limburg en Brabant wordt gehanteerd. Met behulp van een routekaart, kun je de genummerde bordjes beter volgen. Enig punt van kritiek, was de onduidelijkheid over de kleuren, die zowel bij als naast elkaar gebruikt werden; niets voor mensen die kleurenblind zijn. Ik liep een tijdlang in het verlengde van de vijvers, en stak daarna de grote weg over richting Wolfhagen. Een zandweg, die parallel liep met de Geleenbeek, liet me kennismaken met de uitgebreide landerijen van kasteel Terborg. Na afloop zag ik, dat ik deze route in tegenovergestelde richting liep; het is echter geen probleem, want de kleuren (paaltjes) leidden je feilloos naar je doel. Kasteel Terborg was uiteraard gesloten voor een kopje koffie, maar rondkijken mocht.

 

       
         

Kasteel Terborgh heeft een bewogen geschiedenis achter de rug; ontstaan uit een Romeinse wachttoren; talloze malen gerestaureerd en verbouwd, staat er nu een waterburcht, die door de jaren heen tal van functies heeft gehad; de leukste was waarschijnlijk als plaats voor officiële ontvangsten en huwelijks voltrekkingen. Minder leuk was de periode, waarin het kasteel dienst deed als gerechtsplaats en gevangenis ten tijde van de Bokkenrijdersbende. De Borgermolen, aan de voorzijde van het kasteel, is nu verbouwd als woonhuis; het was de banmolen van Schinnen. In 1987 is de molen gerestaureerd. Een connectie met mijn woonplaats is dat Hendrik van Wijlre er in 1285 woonde; men verkreeg zo`n kasteel meestal door vererving of als blijk van innige trouw aan een of andere krijgsheer. Opzij van dit monument is Gasterij Terborgh; deze was helaas nog gesloten. Maar er moest nog verder gewandeld worden. Vanuit deze locatie wandelde ik richting Puth; na vele achteraf paadjes liep ik door dit leuke dorp. Verder op passeerde in Sweikhuizen; ook zo`n pittoresk dorpje. Via de Panoramaweg boog ik rechtsaf naar de weg naar Terborgh; hier was ik dus ergens in de fout gegaan. Maar niet getreurd, de rest van de route was zondermeer van het “WOW type”. Ter hoogte van de vijvers in Schinnen, lonkte de koffie en mocht ik hem aan de vijver nuttigen. Nog even langs de Mulderplassen en de schoenen konden uit. Lekker als je de blote tenen in iets luchtigs kunt steken.

 

Kim Noach bedankt; het was de moeite waard en heb genoten van de vergezichten en het dal van de Geleenbeek.

  

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Schinnen

  

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533