logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Voeren
Elkenrade
Visé
Stevensweert
Wylre-Reijmerstok
Benzenrade
Schinnen
Schrieversheide
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008
       

 

 

 

 

 

 

 Wandeling op Schrieversheide Brunssum, zaterdag 23 mei 2020.

 

Deze zaterdag er met de auto op uit getrokken, om de Heide eens nader te bekijken. Schrieversheide is het startpunt van vele mooie wandelingen. Helaas was het restaurant gesloten; na afloop kon ik, in de buitenlicht, toch een lekker bakje koffie nuttigen. We hebben al vaker samen op de Brunssummerheide gewandeld; meestal een route van 4 of 6 km. en genoten in ieder jaargetijde van de pracht van de natuur. Nu eens wat verder getippeld en in het hele gebied rondgesnuffeld. Het vele zand is miljoenen jaren geleden overgewaaid uit andere streken en dat vele zand (het zilverzand) wordt nu in diverse groeven gewonnen. In Mertens groeve, in Vrieheide en de Heksenberg wordt het fijne zilverzand gewonnen. Het zilverzand ook wel kwartszand genoemd bevat een laag ijzergehalte en is zeer geschikt als grondstof voor de fabricage van glas, elektronica- componenten en voor de fabricage van email en porselein. Tot 2035 heeft men een concessie voor het delven van dit zand, daarna moet men het gebied ”terug geven” aan de natuur. Nu zie je al, dat men gedeelten heeft opgehoogd en klaar maakt voor die overgang. Vroeger werd er ook bruinkool gewonnen; hieruit ontstonden de vele veenplassen en moerassen.  

 

       

 

 

 

 

 

Ik startte mijn wandeling bij het bekende restaurant van Schrieversheide. Meteen dook ik de droge heide in; een buitje zou nu wonderen doen. De zandbodem laat het water meteen door; op enkele plaatsen komt het grondwater aan de oppervlakte en heb je een moeras. Wat vandaag ook opviel was de stilte; ik ontmoette maar enkele wandelaars met of zonder hond; je mag je hond in bepaalde gebieden loslaten. Het gebied bestaat uit zandvlakten, bossen en dalen; de Roode Beek stroomt erdoorheen; de typische rode kleur verraad een hoog ijzergehalte. De legende vertelt een verhaal waardoor de kleur van deze beek rood is; een slag tussen de Romeinen en de Hessen. Al wandelend klom en daalde ik af naar de vennen of plassen, waarin stevig gevist werd. Gaandeweg kom je op verschillende plaatsen aan de bebouwing rondom dit gebeid. Je ervaart dit helemaal niet als storend, want al gauw duik je weer de bossen in. Je passeert ook een betonnen rijwielpad; we hebben in het verleden hier ook gebruik van gemaakt, want buiten wandelen is hier een prachtige fietsroute en een paarden route. De Groeve kun je aan de rand van de heide uitgebreid bewonderen; de diepe uitgravingen zullen naderhand veranderen in mooie natuurgebieden. Op een gegeven moment dook ik weer het bos in en maakte een rondje langs de bebouwing.  

 

       

 

 

 

 

 

De naam Landgraaf, die diverse fusie gemeenten kregen, vind zijn oorsprong in een oude verdedigingslinie, die gebouwd werd om vijandige troepen te weerstaan. Men maakte een soort holle weg en plantte aan weerszijden op de wallen een ondoordringbare barrière van doornstruiken en bomen. Ze werden aangelegd in de woelige tijden van de Middeleeuwen; nu dienen die wegen als vee barrière en holle weg. Veel stukken zijn verdwenen door huizenbouw en aanleg van ander soortige terreinen. Een tijdlang wandelde ik langs de huidige industrie terreinen, die overigens keurig aan het oog waren onttrokken door een hoge heuvelrug. Nog even volgde een passage door een prachtig stuk bos om vervolgens te eindigen bij Schrieversheide. De koffie smaakte goed al moest ik die buiten op een grote zwerfkei nuttigen.

 

Schrieverheide; dit natuurgebied is ideaal om eens lekker uit te waaien en te genieten van de stilte. Bedankt.

  

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Schrieversheide

  

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533