Blegny
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux

Wandeling bij Gulpdaltocht Berg en Dal te Slenaken op zondag, 16 september 2018.

Na de deceptie van afgelopen zaterdag, waar ik de annulering van de tocht te Plombières over het hoofd zag, deed een fantastische mooie tocht door het Gulpdal alles weer vergeten. Het gevaar van afgelastte tochten schuilt om de hoek; als je van te voren niet goed op de site van deze of gene club kijkt, ja dan kan het wel eens mis gaan.

De Gulpdaltocht behoort zondermeer tot een van de mooiste wandelingen uit onze regio. Daar de knie van Henny nog niet op volle sterkte is, besloten we om voorzichtig te beginnen en een rondje van 7 km. te doen. Vanuit de gezellige zaal van Berg en Dal, vertrokken we richting de Schilberg; voorwaar geen kattenpis, want je stijgt meteen tot aan de grens met België. Ondanks de zweetdruppeltjes, was dit stuk van de route niet te versmaden; stijgend uit het dal van de Gulp, werd het panorama als maar mooier. Boven aan de grens met België, bogen we af naar Voeren. Helaas liep de 7 km. niet naar dit prachtige stukje Voerstreek, maar wandelden we rechtsaf richting Ulvend. Je loopt als het ware op een ruggengraat van het plateau. Dat dit stuk natuur in trek is, bewees een roofvogel, die geduldig zat te wachten op een prooi. In Ulvend waan je je in een ander tijdperk; de boerderijtjes en huisjes zijn als snoepjes in het paradijs. Bij het Bakhuis in vakwerk stijl, bogen we af naar rechts. Nadat we de grote weg over gestoken waren, bevond zich de eerste rust in een charmante Bed en Breakfast ,met de toepasselijke naam “Truste “. Hier zou ik de oogjes ook wel een nachtje dicht willen doen.

De buurtjes, die een “rondje” van 25 km. volgde , troffen we ook op deze locatie. Ulvend is een Limburgs gehucht, dat behoort tot België als tot Nederland. Het valt sinds jaar en dag onder 2 dorpen, te weten St. Maartens Voeren en Eijsden Margraten. Aan de Nederlandse grens ten noordwesten van Ulvend heb je Vroelen en Noorbeek; ten noordoosten Schilberg en Hoogcruts. Aan Belgische zijde ten zuidwesten Martens Voeren en ten zuidoosten de Planck. Hoe eenvoudig kan het zijn; ik denk dat menige inwoner hier niet wakker van ligt, daar is de natuur te mooi voor. Na een lekker drankje en een broodje vertrokken we voor het laatste stuk tot in Slenaken. De “holle” weg omlaag door het bos, bood wederom een geweldig uitzicht op het Gulpdal en het dorp Slenaken. Onder aan de bosweg sloegen we rechtsaf en liepen parallel aan de Gulp terug naar de startzaal. Zonder meer is deze streek het predikaat “5 sterren landschap” meer dan waard. In de zaal dronken we als bekroning op deze prachtige tocht een bijbehorend Belgisch biertje.

Gulpdaltocht Slenaken; deze tocht verdient een herhaling; we zullen volgend jaar zeker van de partij zijn en als het kan ietsje verder dan vandaag. Bedankt.

Verslag en Foto's:  Henny en John Driesen

Vervolg Foto's zie:  Foto's Slenaken