logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Bütgenbach
Slenaken
Mönchen-Gladbach
Houthalen
Sourbrodt
Bellevaux
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling bij Les Marcheurs de la Magne op zaterdag, 28 juli 2018.

 

Vanmorgen gestart onder wel heel aparte omstandigheden nl. Ja. Ja… het regende een beetje. Dat was gewoon ongewoon en lekker. Nu was het geen stortbui en stond er na 5 minuten een geweldig mooie regenboog boven Soumagne, toch een ervaring, die we al enige tijd hadden moeten missen. Het stof was in ieder geval verdwenen. Voor hun startplaats, het Centre Sportif, was dat geen luxe, want er moet nog van alles aan de bestrating gebeuren. Dit moderne gebouw wordt door de gehele gemeenschap gebruikt. Je ziet dit soort nieuwe voorziening overal in België verrijzen.

 

       
         

Het was nog bewolkt om een uur of half zeven, maar langzamerhand klaarde het weer op. Na de pistolets en koffie, kon deze jongen er weer volop tegenaan en begon ik aan de route. In grote lijnen wandelden we richting Micheroux, Ayeneux en St. Haladin; een streek, die vele heuvels en brede dalen kent. Het eerste deel liep door de straten van Soumagne, stak de grote “baan” over naar de Campagne. Geen tocht in deze streek zonder de befaamde draaihekjes, die hier wel erg smal waren en geen buikje toelieten. De weilanden waren hier ook al veranderd in gele steppe. Gek genoeg stonden hier en daar wel nog enkele poelen vol met brak water. Niet bepaald geschikt als drinkplaats voor het vee. In Ecole de Micheroux nam ik even de tijd om de droge keel te smeren. Prachtig, die oude schoolgebouwen met aanpassingen aan de moderne  tijd. Vanuit deze locatie volgde een lus van de 21 en 30 km. via Hoteux en Riessonsart naar Neuville. Ook hier prachtige passages door glooiende weilanden met “dikbuik” koeien. Aan de koeienvlaaien is te zien, dat de droogte ook die uitwerpselen beïnvloed. In de Ecole de St Hadelin de derde rust van deze route; zeer welkom, daar aanvulling van de “watervoorraad” wenselijk was. St Hadelin ligt 200 meter boven de vallei van de Magne en bestaat voornamelijk uit landbouwgrond met hier en daar enkele bosschages. Na deze pauze kon men een keuze maken uit de 21 of 30 km. route. Gezien de aard van het terrein en de toch nog drukkende warmte, besloot ik het bij die 21 km. te laten. Ook bij deze sport moet je luisteren naar je lichaam en voeling houden met de omgeving.

 

       
         

De retour via Ayeneux en Micheroux verliep zonder problemen. Ondanks de droogte bloeiden de Aronskelken volop in de bermen. Lange tijd zagen we de mijnsteenberg van Retinne op de achtergrond. Retinne was vroeger het decor van steenkoolwinning door het Société anonyme du Carbonnage de Lonette. De oude fabrieken (deels met een nieuwe bestemming) zullen nog wel uit deze periode stammen. Nog even wandelden we over de Ravel en bogen af naar het centrum van Soumagne. De “nieuwe” sportzaal zat inmiddels vol met wandelaars en aanhangers, die genoten van de Belgische lekkernijen, die bier en friet heetten.

 

Les Marcheurs de la Magne; deze tocht was zondermeer geslaagd; ik hoop jullie volgend jaar weer te bezoeken. Bedankt.

 

 

Verslag en foto's:  John Driesen

 

Vervolg foto’s zie:  Foto's Soumagne

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 045-5317868