logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Voeren
Elkenrade
Visé
Stevensweert
Wylre-Reijmerstok
Benzenrade
Schinnen
Schrieversheide
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

       
         

Wandeling bij Stevensweert Eiland op zaterdag 20 juni 2020.

 

Vandaag een prachtige tocht gemaakt rond de Maasplassen bij Stevensweert. Aanleiding was een bericht in de krant, waarin werd beschreven hoe mooi die omgeving daar is. Na grootschalige grindwinning, heeft men in dit gebied een waar natuurparadijs gecreëerd. Als tastbare herinnering aan die grindwinning, staat in de buurt van de Hompesche Molen een bagger attribuut, waarmee het grind uit de Maas werd geschept. Hierdoor ontstonden grote waterplassen. Die nu een nieuwe functie hebben gekregen; ze vormen een groot nieuw natuurgebied. De dorpen Stevensweert en Ohé en Laak kennen een bewogen geschiedenis. Door de strategische ligging in de Maas, met aan een kant de Maas en aan de andere kant de Oude Maas, was het voor tal van bewindvoerders en vechtersbazen een uitstekende plek, waar men zich goed kon verdedigen. D.m.v. van een scheepsbrug en twee veerponten, had men een verbinding met het vaste land. Later bouwde men een stenen brug. Ten tijden van de 80-jarige oorlog bouwden de Spanjaarden een grote vesting, die helaas ten offer aan de slopershamer is gevallen. In het centrum van Stevensweert kun je de resten van een toren en muurdelen bewonderen. De verdedigingswerken rondom de stad zijn in 2008 gedeeltelijk gereconstrueerd. Sinds 2007 is het de gemeente Maasgouw.

 

       
         

Onze wandeling startte met mijn wandelvrienden Gonny en Jos vanaf het restaurant In het Broek, om vervolgens naar in het centrum van Stevensweert te lopen. Klein maar fijn en zeker een bezoek waard is deze historische stad; verschillende oude panden herinneren aan de glorie tijd van weleer. Vanuit Stevensweert wandelden we richting de Hompesche molen. Deze ban molen uit 1722 gebouwd onder het regiem van Graaf von Hompesch, werd een ban molen en verplichtte alle boeren uit de omgeving tot het malen van hun graan. Jarenlang beheerde de Fam. Sangers deze molen. Een zoon is bekend als Pater Sangers en deze ijverde voor de samenwerking tussen Belgisch en Nederlands Limburg; was voor die tijd heel vooruitstrevend. Rondom de molen wordt het landschap weer “beleefbaar” gemaakt ten dienste van de molen. We zouden dit prachtige monument nogmaals bezoeken. Nadat we Ohé en Laak bezocht hadden liepen we naar de Uiterwaarden van de Maas en volgden deze tot aan de Camping naast de Jachthaven. Hier werd het tijd tot aanvulling van het cafeÏne gehalte. We genoten van de prachtige boten in de haven en de grote campers aan de haven.

 

       
         

Voldaan vertrokken we richting het terrein van de Molenplas; de stapstenen aldaar, zorgen iedere keer voor de nodige sensatie. We laveerden tussen de zwarte koeien en wilde paarden door; dit ging zonder een kopstoot van de koe, maar die stapstenen waren een ander verhaal. Het water stond zo hoog, dat lieslaarzen eigenlijk een vereiste waren. Toch probeerden we even hoever onze zenuwen dit aan konden en traden wijselijk op onze schreden terug. Via een onlangs nieuw aangelegde dijk wandelden we terug naar de jachthaven van Stevensweert. Hier proostten we op een geslaagde wandeling.

 

Stevensweert en Eiland; een leuke wandeling in een geweldige nieuwe natuur met een voortreffelijk gezelschap. Bedankt.

 

 

Verslag en Foto's:  John Driesen

 

Vervolg Foto's zie:  Foto's Stevensweert

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533