Wylre-Slenaken
Battice
Clermont
Alken

Wandeling bij Les Spiroux Club de Marche Trois Ponts op zaterdag 29 februari 2020.

Onder gezegende omstandigheden, wandelde ik vandaag bij de Spiroux te Trois Ponts. De weersverwachtingen bleken gelukkig te kloppen; Geen vuiltje aan de lucht en zowaar af en toe een lekker voorjaarszonnetje. De organisatie was zoals verwacht vlekkeloos. Het parkoers was ook vlekkeloos, maar daar kreeg je af en toe vlekken van voor je oogjes. Na iedere bocht kwam een nieuwe “kuitenmartelaar”. We kregen het vandaag niet cadeau. Na het versterken van de inwendige mens begon ik aan mijn wandelavontuur te Trois Ponts.

Trois Ponts dankt zijn naam aan de ligging tussen drie bruggen; enkele over de, nu wel zeer ruig stromende, Amblève. Vanuit de startzaal klommen we over een ander zeer snel stromend riviertje, omhoog naar Trois Ponts centrum. In een school was de eerste rust; de retour deed deze schol nogmaals aan. Via het Bois dit Monti klommen we naar het stuw meer van Coo. De onderdanen kregen geen moment rust en protesteerden al bij het begin van iedere heuvel; de verzuring slaat dan toe en noodzaakte om af en toe een pauze te pakken; ideaal om dan een foto te nemen van de indrukwekkende panorama`s. Een tijdlang wandelden we langs het stuwmeer; aan één kant van dat meer bevindt zich een waterkrachtcentrale; in Coo volgt een tweede. Ze werken wel op verschillende manieren om groene stroom op te wekken. Die kleine centrale ontstond nadat de Monniken van de abdij van Stavelot de watervallen hadden aangelegd; de opbrengt van de rivier was toen te klein om een centrale te voeden. Daartoe werd een afleidingsgalerij geboord, om deze centrale van voldoende water te voorzien. Ze levert jaarlijks een kleine 1.200.000 KWH. Zo levert deze centrale groene (blauwe) stroom en dat past weer in deze tijd van “vergroening” van de energie. De transformators aan het begin van het stuwmeer, zoemden en “verzamelden” de stroom om ze verder landinwaarts te transporteren. We liepen om het stuwmeer heen om via de dam in Coo te landen.

Hier konden weer bij kletsen en iets vloeibaars tot ons nemen. Dat was geen overbodige luxe, want de retour van de 21 km. klom helemaal uit het dal. Deze kuitenbijter en adem benemende klim bood een grandioos uitzicht op het stuwmeer en het plaatsje Coo. De lus van de 30 km. liet ik even voor wat het was; deze verzoeking liet ik liever aan de echte” dieselmotors” over. Boven ging het verder richting Les Baillet en Coreux, een mooie passage door de nog winterse bossen. Gelukkig daalden we nu af naar het dal van Trois Ponts. Enkele sneeuw plakken gaven een winters gevoel, al was het merendeel door de regen gesmolten. Met de haven in zicht, maakten we nog gebruik van de laatste en eerste rust om vervolgens naar de zaal in Henri Moulin te lopen. In de zaal zaten verschillende wandelaars te smikkelen van de frietjes; ze hadden het verdiend, want dit parkoers wrat energie.

Les Spiroux club de Marche Trois Ponts; een geweldig mooi parkoers door het dal van de Amblève. Bedankt.

Vervolg Foto's zie:  Foto's Trois Ponts