logo
Introductie
Algemene Informatie
Wandelingen Jo-Ne
Wandelingen in regio
Wandellinks
Wandelervaringen
Verslagen/foto's
Vaesrade, Thull
Geleen
Mönchengladbach
Ransdaal
Heughem
Vaalser Quartier
Doenrade
Borgharen
Voeren
Elkenrade
Bustocht 2014
Bustocht 2013
Bustocht 2012
Bustochten 2010
Bustochten 2009
Bustochten 2008
Overige
In de kijker
Statistiek website
Gastenboek
Contact
Computerhulp
Sitemap
LAATSTE NIEUWS


Bezoekers vanaf maart 2008

Wandeling vanaf Vaalser Quartier, Aken Centrum, Laurensberg en Seffent,  zat. 08 augustus 2020

 

Deze zaterdag een echte Stadstour en boswandeling naar Aken en omgeving. Vanuit de parkeerplaats bij het ”Friedhof” naar Aken getippeld, hier een rondgang gemaakt bij de “Elisebrunnen” en verder naar Laurensberg via Seffent retour. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Allereerst wandelde ik door het bosrijke kerkhof, achterlangs de spoorweg. Deze doorkruist een heel stadsdeel van Aken; het Vaalser Kwartier. Lange tijd volgde ik deze spoorlijn, totdat ik rechtsaf kon buigen naar het centrum van Aken. De majestueuze kerkspits, geflankeerd door 4 ranke zij spitsen, is reeds van verre te zien. Op dit markeringspunt stemde ik mijn route af. De kerk is een juweel om te zien. De voorzijde is een waar pallet van beelden, die de bezoeker wil verleiden om een bezoek aan haar te brengen. Helaas was de deur op slot en moest ik het met de buitenkant doen. Niet getreurd er was nog veel te bewonderen. Via tal van straten liep ik het centrum in. De kerktorens van de Dom was het tweede markering punt; je kunt er bijna niet omheen; het zal in het verleden ook de bedoeling geweest zijn. Om de zeven jaar is een Heiligdomsvaart en bezoeken duizenden pelgrims de relikwieën van Karel de Grote; dit werd pas in 1239 bekend en sindsdien is er een echte pelgrimage. De tombes van Karel de Grote en Otto 111 zijn bij recent archeologisch onderzoek niet gevonden. De kerk imponeert en brengt je tot bezinning. Ook hier een sluiting, maar dat bezoek doe ik nog eens over. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Het plein tussen de kerken en het stadhuis heet de Katschhof. Even voorbij dit plein bevinden zich de Elisebrunnen. Het water bevat een hoog percentage zwavel; dit verspreidt een geur, die nou niet bepaald aangenaam te noemen is. De geneeskrachtige bronnen waren in de Romeinse tijd zeer geliefd; de Romeinen waren zo wie zo gek op water en baden. Het terras bij die bronnen waren een goede plek om eens een lekker bakkie koffie te nuttigen. Verrassend wat er zo allemaal voorbij kwam struinen. Na deze opsteker wandelde ik richting het spoor; dit had ik in het begin van mijn tocht ook al als leidraad gevolgd. Langs deze weg ligt de befaamde fabriek van de alom geliefde chocolade van Lindt. Veel van de terreinen waren nog in ontwikkeling; te zien aan de grote machines en kale vlakten. Via het industrieterrein, Europa Dorf, wandelde ik richting Laurensberg. Het landschap is een verademing na al dat industrieel gedoe. Boerderijen en kleine kastelen staan in een omgeving, die sterk doet denken aan ons Heuvelland. In Seffent koos ik het plaatselijke dorpsplein uit om een kleine pauze te maken. 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

De volgende route volgde ik naar het Vaalser Kwartier. De weg omhoog werd gedomineerd door het imposante gebouw van de Unikliniek of zoals men hier ook wel zegt het Klinikum. Met zijn futuristische bouw lijkt het een schepping van een andere planeet met al die buizen aan de buitenzijde. Het doet je denken aan een olieraffinaderij. Het Universitair ziekenhuis Aken is immens groot; het telt 1500 bedden, 4700 medewerkers, 33 klinieken en nog eens 21 instituten. Er zijn “plannen” om het te laten fuseren met het A.Z.M. te Maastricht. Een groot Europees ziekenhuis. Het is ontworpen door architectenbureau Weber-Brand. Foto`s van het ladingsplatform voor Helikopers en de grote Aula, zien er inderdaad futuristisch uit; voor die tijd een gedurfd ontwerp. Voor Vaals kon je nog afslaan naar Lemiers, maar gezien de toestand der benen in die nieuwe schoenen, koos ik voor de retour naar de parkeerplaats naast firma Leclerc en de begraafplaats.

 

Aken een stad om uren in weg te dromen en de omgeving van Laurensberg en Seffent als extra toetje. Bedankt.

  

  

Verslag en foto's:  John Driesen 

  

Vervolg foto’s zie:  Foto's Vaalser Quartier

 

Ingezonden reacties op het verslag en de foto's

 

 

Verder
Top
Wandelclub Jo-Ne Vijlen  | Secretariaat: 06-38593533