Aubel
Clermont
Wihogne

Wandeling bij Jo-Ne te Vijlen op zaterdag, 5 januari 2019

Heerlijk om weer eens te kunnen gaan wandelen bij mijn oude club in Vijlen. Het parkoers was als van ouds prima in orde. De keuze om richting Lemiers en Vaals te gaan was een gouden greep. Lekker rustig en zeker de moeite waard qua natuur. Na een paar heerlijke broodjes en een pittige kop koffie (zeker het vermelden waard), vertrok ik met Hub voor de tocht van 21 km. Vanuit het startlokaal liepen we langs de Martinus kerk, omlaag naar de boorden van de Selzerbeek in de buurt van Mamelis. De Martinus kerk is met 196 meter de hoogste parochiekerk van Nederland. Om de kerk een natuurstenen muur; deze omgeeft het kerkhof. Binnen zijn de ronde pijlers met gestukadoord-houten kruisrib gewelven verbonden. De zogenaamde Hallenkerk werd door Carl Weber in zijn streek vaak op die manier ontworpen. Men begon met de bouw in 1860; door financiële problemen was ze pas in 1879 klaar.

Onder aan de rijksweg staken we over naar de lager gelegen Selzerbeek. Dit Selzerbachdal volgden we  tot aan Oud Lemiers. Hier bogen we af naar Lemiers; in de voormalige school verblijven nu allerlei plaatselijke verenigingen, die deze ruimte maar al te graag benutten. Achter de grote schuifpui klonken de klanken van de “huisorganist”, die voor een gezellige sfeer zorgde. Door de gestaag vallende motregen was de kleding nat en kon ze hier even opdrogen; de binnenkleding was trouwens ook behoorlijk vochtig, maar dat was het luie zweet, dat weer aan de oppervlakte verscheen. Hier na volgde een lus richting Vaalsbroek en Vaals. Een fijne klim langs Vaalsbroek, dat als hotel een internationale reputatie heeft opgebouwd. Wij mochten langs dit mooie gebouw omhoog ploeteren. Na de weg, die voert naar het Drielandenpunt te zijn overgestoken, wandelden we het centrum binnen. In dit stukje van Vaals was ik nog niet geweest; we kwamen achter het verzorgingshuis door en liepen verder door het schilderachtige oude centrum van Vaals. In de Oude School, ook een voormalig groot schoolgebouw, was het uitpuffen geblazen. Na een welverdiende pauze begon ik aan de retour naar Lemiers. De Selzerbeek begeleidde mij een tijdlang langs de Selzerbachweg. Na pakweg een km. boog ik af naar Oud Lemiers en via diverse charmante bruggetjes over de beek belandde we wederom in de controle van Lemiers.

Henk zat voldaan achter zijn drankje en samen met hem begonnen we aan de retour naar Vijlen. Dit gedeelte was qua natuur niet te versmaden, want we doorkruisten het Holsetterbosch en het VijlenerBosch. Het Holsetterbosch is het laatste oorspronkelijke hakhoutbos van Nederland. De boerengemeenschappen gebruikten het hout voor de kachel en  het “bakkes”; de takkenbossen, “sjanse” genoemd, verwarmden de ovens. Tot in de 19e eeuw heeft dit recht hier bestaan. Tegenwoordig hebben de particuliere eigenaars zich verenigd in een vereniging Kapgerechtigden met als doel het in stand houden van de natuurlijke ontwikkeling van dit bos en het duurzaam te ontwikkelen. Dit past in een streven, dat we zo langzamerhand allemaal gaan inzien. Met Peter uit Mol en Henk uit Schinnen hebben we door deze fraaie bossen gewandeld. We naderden de stal, want in de verte stak de torenspits van Vijlen boven de daken uit. In het startlokaal dronken we gezamenlijk op deze prachtige wandeling in het achterland van Vijlen en Vaals.

Wandelclub Jo-Ne Vijlen; een wandeling, die, ondanks het druilerige weer, geweldig mooi en gevarieerd was. Bedankt.

Vervolg foto’s zie:  Foto's Vijlen